Atriyal Septal Defekt Ne Demek Belirtileri Nedenleri ASD Kapama

ASD Nedir Atriyal Septal Defekt Hastalığı Tedavisi Ameliyatı

0 2.485

ASD Atriyal Septal Defekt Nedir?

Kalpteki delik olarak da bilinen atriyal septal defekt(ASD), doğuştan gelen bir tür kalp kusurudur. İnsan vücudunda kalp; dolaşım sisteminin en önemli organlarından birisidir. Vücudun birçok yerine oksijen pompalamak için önemli göreve sahiptir. Kalpte oluşacak herhangi bir problem vücutta ciddi sorunlara yol açacaktır. Birçok kalp hastalığı yaşam biçimlerinden kaynaklansa da bir grup kalp hastalığı da doğuştan gelmektedir. Atrial septal defekt (ASD), septumda bir açıklığın varlığı ile tanımlanan doğuştan olan kalp kusurları arasında sayılır. Septum kalbi sağa ve sola doğru bölen kas duvarını ifade etmektedir. Bir atriyal septum, sağ atriyumu sol atriyumdan ayıran kas duvarıdır. Bu problemde kan akışı etkilenir ve eğer delik çok büyükse, daha kuvvetli belirtiler yaşanabilir.

Atriyal Septal Defekt Belirtileri

Başka bir kalp kusuru olmayan bir kişi veya küçük bir kusur (5 milimetreden az) herhangi bir belirti göstermeyebilir

Ortaya çıkan belirtiler, doğduktan sonra herhangi bir zamanda başlayabilir. Belirtiler şunlardır:

  • Nefes darlığı,
  • Özellikle fiziksel aktivite anında aşırı yorulma
  • Karın veya bacaklarda iltihaplanma
  • Akciğerlerde enfeksiyon
  • Felç
  • Kalpte hırıltı
  • Zor nefes alma (nefes darlığı)
  • Çocuklarda sık solunum yolu enfeksiyonları
  • Yetişkinlerde kalp atışlarını (çarpıntı) hissetmek

Atriyal Septal Defekt Sebepleri

Atriyal septal defekt sebebi bilinmemektedir. Bu kalp kusurlarının, bazı gen ve diğer problemlerin birleşmesiyle elde edildiği düşünülmektedir.

Atriyal Septal Defekt Risk Faktörleri Nelerdir?

Atriyal septal defekt nedeni bilinmemektedir ancak bazı doğuştan olan kalp hastalıkları Down sendromu gibi genetiksel hastalıklara bağlı olarak meydana gelmektedir. Eğer sizin bir kalp rahatsızlığınız varsa veya kalp kusuru olan bir çocuğunuz varsa, doktorunuz, daha sonraki çocuklarınızın sahip olabileceği kalp hastalığı riskini öngörebilecektir.

Gebelik döneminde yaşanan şu durumlar yaşandığında bebekte kalp hastalığı görülme riski yükselir:

  • Kızamıkçık enfeksiyonu: Gebeliğin ilk birkaç ayında kızamıkçık enfeksiyonu geçirmeniz, bebekte kalp rahatsızlığı yaşanma riskini artırabilir.
  • İlaç, tütün veya alkol kullanımı veya belirli maddelere maruz kalmak: Gebelik döneminde kullanılan bazı ilaçlar, tütün, alkol veya kokain gibi maddelerin kullanımı gelişmekte olan fetüse zarar verebilir.
  • Şeker hastalığı ya da deri veremi: Şeker hastalığınız veya lupusunuz varsa, kalp kusuru olan bir bebeğe sahip olma olasılığınız daha yüksektir.
  • Obezite: Aşırı kilolu olmak (obez), doğum kusuru olan bir bebek sahibi olma riskini artırmakta rol oynayabilir.
  • Fenilketonüri (PKU): PKU’nuz varsa ve PKU beslenme planını takip etmiyorsanız, kalp kusuru olan bir bebeğe sahip olmanız daha olası olabilir.

Atriyal Septal Defekt Nasıl Teşhis Edilir?

Kardiyolog atriyal septal defekt teşhisi için şu testleri yapabilir:

Göğüs röntgeni: Kalp ve çevresindeki organların görüntüsüdür.

Elektrokardiyogram (EKG): Kalbin elektriksel aktivitesinin bir kaydıdır.

Ekokardiyogram (eko): Kalp odalarının ve kan akışının bir görüntüsüdür. Eko; atriyal septal defekt teşhisi için kullanılan bir ilaçtır.

Atriyal Septal Defekt Tedavisi

Atriyal septal defekt durumunda çok az belirti varsa, hiç yoksa veya kusur küçükse ve diğer anormalliklerle ilişkili değilse tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir. Açıklığın büyük oranda olması kalbin şişmesine veya belirtilerin ortaya çıkmasına neden olursa defektin kapatılması için ameliyat önerilir.

Atriyal septal defektin küçük olması durumunda açıklık kendi kendine kapanacak ve herhangi bir tedavi gerektirmeyecektir. Bu küçük açıklık kendi kendine kapanmasa bile, genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmaz çünkü aşırı kanın akciğere gitmesine izin vermez.

Eğer açıklık büyükse bu akciğerlere aşırı kan akışına sebep olur ki bu durum içinde ya kardiyak kateterizasyon yapılmalı ya da ameliyat yapılmalıdır.

Kardiyak kateterizasyon: Kardiyak kateterizasyon uygulamasında, doktorlar kasıktaki bir kan damarına ince bir tüp (kateter) yerleştirir ve görüntüleme teknikleri kullanarak kalbe yönlendirir. Dokror, kateter sayesinde bir yama yerleştirir, böylece açıklık kapanmış olur. Kalp dokusu, deliğin kalıcı olarak kapatılmasıyla yamanın etrafında gelişir.

Bu uygulama sadece sekundum tipi atriyal septal defektleri onarmak için yapılabilir. Büyük olan atriyal septal defektler kardiyak kateterizasyon yoluyla onarılmayabilir ve bu durumlarda açık kalp cerrahisi gerektirebilir.

Açık kalp ameliyatı: Bu tip ameliyatlar genel anestezi altında yapılır ve bir kalp-akciğer makinesinin kullanılmasını gerektirir. Göğüs bir insizyon ile doktorlar deliği kapatmak için yama kullanırlar.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.