Alkalen Reflü Gastrit Nedir Belirtileri Bitkisel Tedavi

Safra Reflüsü Nedir Belirtileri Tedavisi Ne İyi Gelir Ne Yemeli?

0 1.565

Alkalen Reflü Gastrit (Safra Reflüsü) Ne Demek?

Safra; karaciğerde üretilen bir sindirim sıvısıdır. Alkalen reflü gastrit olarak da bilinen safra reflüsü ise, safra, mideye ve ağız ve mideyi birbirine bağlayan tüp olan yemek borusuna geri döndüğünde meydana gelir. Karaciğer tarafından üretilip sindirime yardımcı sıvıya safra denilmektedir. Safra reflüsü hastalığında ise bu safra sıvısı mideye akmaktadır. Bu durum normal olmayıp mideye çok zarar vermektedir. Bu hastalık için ilaç kullanımı gerekse de kişinin ayrıca önlem alması faydalı olacaktır.

Bu durumda mide kapağı sürekli açık kalır ve safra mideye giriş şansı bulur. Safra yapısı gereği mideye zarar verebilecek bir madde olduğundan midede bulunduğunda mide zarının tahrip olmasına sebep olur ki bunun sonucunda da alkalen reflü yani safra reflüsü olarak adlandırılan hastalık ortaya çıkar.

Alkalen Reflü Gastrit Safra Reflüsü Hastalarının Alması Gereken Önlemler

Kişi 3 öğün aralarında hafif ara öğünler yapmalıdır. Bu ara öğünler kayısı, ceviz ve bisküvi benzeri gıdalar içerebilir.

Uyurken reflü yastığı kullanılmalıdır.

Uyurken baş pozisyonu vücuttan 30 derece yüksekte olmalıdır.

Safra Reflüsü (Alkalen Reflü Gastrit) Belirtileri Nelerdir?

Safra reflüsü durumuna görülecek belirtiler diğer mide problemlerine benzer olacaktır. Bu belirtiler şunlardır:

  • Üst karın bölgesinde şişlik,ağrı
  • Geğirme
  • Kilo kaybı
  • Kusma
  • Bulantı
  • Mide yanması
  • Çok nadir de olsa kanamalar

Safra Reflüsü (Alkalen Reflü Gastrit) Nasıl Teşhis Edilir?

Safra reflüsü; bir endoskopik tetkik olan gasroskopi ile teşhis edilmektedir. Normal standartta yapılan gasroskopide safra reflü teşhisi konması pek ihtimal dahilde değilse de safra reflüsü ve şiddetinin teşhisinin konması için farklı birçok yöntem vardır.

Safra Reflüsü (Alkalen Reflü Gastrit) Nasıl Tedavi Edilir?

Safra reflüsü tedavisinde kullanılan ilaçlar çok da etkili değildir. Başlanacak tedavi başta etki gösterse de hasta bazı önlemler almadıkça hastalıktan tam bir iyileşme sağlanamamaktadır. Bu nedenle safra reflüsü hastaları beslenmelerine dikkat ederek böyle bir tedavi planı uygulamalıdır.

Safra reflüsü hastaları; öğünler arası 1 saat arayla hafif şeyler tüketmelidir. Bunlar birkaç dilim meyve, bisküvi ve leblebi olabilir. Bu yöntem sayesinde mide kendi haline bırakılmadan düzenli çalışması sağlanır. Mide bu süreçte besinleri ince bağırsağa gönderir. Bu sayede midede eğer varsa safra sıvısı da boşalmış olur. Ayrıca mide çalışır haldeyken safra kaçağı da olmaz.

Beslenme önerileri:

Yağlı gıdalar tüketmek safra salgılanmasını arttıracağından safra reflüsü hastaları; yağlı gıdalar, kafein, çay ve asitli yiyeceklerin tüketimini sınırlamalıdır. Ayrıca alkol tüketiminden kesinlikle kaçınılmalıdır. Ayrıca aspirin ve antiromatizmal ilaçlar da kullanılmamalıdır.

Tıbbi tedavi:

Doktor tarafından verilecek ilaçlarda bulunan kolestramin maddesi midedeki safra tuzlarının bağlanmasına yardımcı olarak bu sayede safra reflüsünü hafifletir.

Safra reflüsü durumunda verilebilecek diğer ilaç ise Metoclopramide ve domperidon gibi prokinetik ilaçlardır. Bu ilaçlar ve mide ve bağırsaktaki motor aktivitesini uyarır ve safra reflüsünün azalmasını sağlar.

Cerrahi tedavi:

Eğer safra reflüsü; önceden olunan bir hastalık sonucu gelişmişse hastalığı düzeltmek için yine bir ameliyat yapılabilir. Bu ameliyatta amaç mideye olan safra akışının engellenmesidir. Buna uygun cerrahi müdahale uzman doktor tarafından yapılacaktır.

Safra Reflüsü (Alkalen Reflü Gastrit)Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Soğuk Süt

Safra reflüsü sonucu mide ekşimesi yaşayan kişilerde soğuk süt içmek faydalı olacaktır.

Papatya Çayı

Papatya reflü önlemeye yardımcı olur etkili bir iltihap sökücüdür. İçinde bulunan yatıştırıcı özellikler strese bağlı belirtilerin azalmasını sağlar.

Ayrıca papatya çayında bulunan mucilage bileşiği yutak zarını yatıştırır.

Papatya çayı yapımı: 1 bardak sıcak su içine 1 tatlı kaşığı kurutulmuş papatya eklenir. Bu çay yaklaşık 10 dakika demlendikten sonra içine biraz bal eklenir. İşte papatya çayı hazır.

Meyankökü Çayı

Meyankökü; reflü,mide ülseri ve gastrit gibi birçok mide problemi tedavisinde oldukça etkili bir doğal bitkidir.

Meyankökü çayı; reflü tedavisinde oldukça etkilidir.

Alkalen Reflü Gastrit İle İlgili Doktorlara Sorular Ve Cevapları

Sual: Endoskopiye girdim ve alkalen reflü gastrit teşhisi kondu. Ve üç çeşit ilaç kullandım iki ay boyunca. Midede yanma hissi, ağzımdan su gelme gibi sıkıntlarım gitti. Ama yeniden bu sıkıntlıar ortaya çıktı. Ne yapmam gerekiyor yeniden endoskopiye girmem gerekir mi??  Bu hastalığın kesin çözümü yok mu acaba? Bana verilen üç ilaçtan ikisi; protonex ve taurolite, yine kullansam yan etki yapar mı?

CEVAP

Dahiliye Doktoru Hakan Demirel’in cevabı:( Devam edebilir. Taurolite ilacına devam ediniz.Bir de nexium kullanınız.)

Sual: Ben alkalen reflü gastrit hastasıyım yaklaşık 2 senedir. Çok kilo verdim. Stresli bir yapım olduğu için de şikayetlerim artabiliyor. Şuan 22 yaşındayım. Alkalen reflü ameliyatı hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum. Bu ameliyatın başarılı olma olasılığı nedir, şikayetleri tamamen geçiriyor mu ve ameliyat sonrası başka sorunlar çıkabiliyor mu ?

CEVAP

Genel Cerrahi Doktoru Bahadır Ege’nin cevabı:( Alkalen reflü ameliyatı diğer reflü ameliyatından farklıdır, roux-n-y ameliyatı alkalen reflü için uygun bir ameliyattır, biz bu ameliyatı genelde mide kanser için yapılan ameliyatlar sonrası yaparız, bu nedenle alkalen reflü ameliyatı pek yapılmaz)

 Not: Makalede geçen doktorlara sorulan soru ve cevaplar doktorsitesi web sitesinden alınmıştır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.