Sürekli geğirme ve Sürekli gaz çıkarmak nasıl önlenir?

Sürekli geğirme aşırı çok gaz çıkarmak neden olur? Aşırı gaza çözüm
0 18

Sürekli geğirme ve aşırı çok gaz çıkarmak bazen utanç verici ve rahatsız edici olabilir. Sürekli geğirme ve aşırı çok gaz çıkarmak neden olur ve nasıl azaltabilir. Sürekli gaz çıkarmak nasıl önlenir sebepleri nelerdir makalemizin devamında okuyabilirsiniz.

Sürekli geğirme aşırı çok gaz çıkarmak neden olur

Geğirmek veya gaz çıkartmak doğal ve yaygındır. Şişkinlik ve ağrı eşliğinde sürekli geğirme veya aşırı çok gaz çıkartmak, bazen günlük yaşantınızı zora sokabilir veya bulunduğunuz ortama göre utanmaya neden olabilir. Ancak genellikle altta yatan ciddi bir durumu temsil etmez ve genellikle yaşam ve yeme tarzından kaynaklanan nedenlerdir.

Geğirme, gaz veya şişkinliğin günlük yaşantınızı etkilemesi yanlış ve rahatsız edici olabilir. Gaz ve gaz ağrılarını ilaçlar ile nasıl azaltacağınızı veya önleyeceğinizi doktorunuza danışmanız gerekir. Burada evde uygulanabilecek doğal yöntemlerden bahsedeceğiz.

Laktoz İntoleransı

Laktoz intoleransı olanlar süt ve süt ürünlerindeki laktoz adı verilen şekeri sindiremez. Bu nedenle sürekli geğirme ve gaz çıkarma problemleri yaşarlar.

Çölyak hastalığı, Gluten alerjisi

Tahıllardan, buğday, arpa, çavdar ve yulaf unları su ile karışıp, hamur haline geldiğinde mayalanması ve bir arada bulunması gluten sayesinde olmaktadır. Çölyak hastalığı glutenli gıdaları sindirememekten kaynaklanan bir hastalıktır. Sürekli geğirme ve aşırı çok gaz çıkarmak ve ishal gibi belirtiler verebilir.

Gastrit

Gastrit nedir, mide dokusunun iltihaplanması, tahrişi veya erozyonudur. Gastrit sürekli geğirme ve aşırı çok gaz çıkarmak ve ishal gibi sindirim problemlerine neden olabilir.

Sürekli geğirme nedeni genelde şunlardan kaynaklanır

Geğirme, vücudunuzun üst sindirim sisteminden fazla havanın çıkmasıdır. Çoğu geğirme, fazla hava yutmaktan kaynaklanır. Bu hava çoğu zaman mideye bile ulaşmaz, yemek borusunda birikir.

Çok hızlı yemek ve içmek, yemek yerken konuşmak, sakız çiğnemek veya şeker emmek, gazlı içecekler içmek veya sigara içmek, beraberinde aşırı hava yutmanıza sebep olabilir. Bazı insanlar, yemek yemedikleri veya içmediklerinde bile havayı sinirsel bir alışkanlık olarak yutarlar, buna aerophagia denir.

Reflü veya gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) bazen artan yutkunmaya teşvik ederek aşırı geğirmeye neden olabilir. Kronik geğirme, gastrit yani mide yüzeyinin iltihaplanması veya bazı mide ülserlerinden sorumlu bakteri olan Helicobacter pylori ile enfeksiyona bağlı olabilir. Bu durumlarda, geğirmeye mide ekşimesi veya karın ağrısı gibi diğer semptomlar eşlik eder.

Sürekli geğirme neden olur nasıl geçer

Yavaş yavaş yiyin ve için. Bu biraz zamanınızı alabilir fakat daha az hava yutmanıza yardımcı olabilir. Yemek yerken oturarak rahat şekilde yiyin; stresli olduğunuzda, çalışırken veya yürürken yemek yediğiniz zaman hava yutma ihtimaliniz artar.

Gazlı içeceklerden ve bira gibi mayalı içeceklerden kaçının. 

Sakız ve şeklemelere ara verin. Sakız çiğnemek veya şekerlemeler normalden daha fazla hava yutmanıza sebep olabilir.

Sigara dumanı teneffüs ettiğinizde, aynı zamanda nefes alıp hava yutarsınız.

Diş protezlerinizi kontrol edin. Tam oturmayan protezler, yemek ve içmede fazla havayı yutmanıza neden olabilir.

Sürekli çok gaz çıkarmak neden olur

İnce bağırsakta veya kolondaki gaz, tipik olarak, kolonda bulunan bakteriler tarafından, bitki lifi veya bazı şekerler (karbonhidratlar) gibi sindirilmemiş gıdaların sindirimi veya fermantasyonundan kaynaklanır. Sindirim sisteminiz gluten veya süt ürünleri ve meyve şekeri gibi gıdalardaki bazı bileşenleri tamamen parçalayamadığında da gaz oluşabilir.

Bağırsak gazı sebepleri arasında şunlarda vardır;

  • Kolondaki gıda kalıntısı
  • İnce bağırsakta bakterilerde bir değişiklik
  • Sindirim sistemindeki yararlı bakterilerin dengesini bozabilen karbonhidratların zayıf emilimi
  • Kabızlık sonucu gıda atıkları kolonda uzun süre kalır, daha fazla fermente olur
  • Laktoz veya fruktoz intoleransı veya çölyak hastalığı gibi sindirim bozukluğu

Sürekli aşırı gaza çözüm nasıl tedavi edilir

Aşırı gaza çözüm olarak şunlar yardımcı olabilir;

Fasulye, bezelye, mercimek, lahana, soğan, brokoli, karnabahar, tam tahıllı gıdalar, mantarlar, bazı meyveler, bira ve diğer karbonatlı içecekler gaz yapan gıdalar içerir. Gazınız gelişip gelişmediğini görmek için her seferinde bir yiyeceği tüketmeyi bırakarak gazın sebebini bulun.

Süt ürünleri gaz sorunu gibi görünüyorsa, laktoz intoleransı olabilir. Ne yediğinize dikkat edin ve düşük laktoz veya laktoz içermeyen süt çeşitlerini deneyin. Şekersiz gıdalarda (sorbitol, mannitol ve ksilitol) bulunan bazı sindirilemeyen karbonhidratlar da aşırı gaza neden olabilir.

Daha az yağlı gıdalar yiyin. Yağ sindirimi yavaşlatır, gıdanın fermente olması için daha fazla zaman kazandırır.

Yüksek lifli gıdalara geçici olarak geri dönün. Lifin birçok faydası vardır, ancak birçok yüksek lifli gıdalar da büyük gaz üreticileridir. Ara verdikten sonra yavaş yavaş diyetinize geri lif ekleyin.

Laktoz intoleransı ne demek zararlımı, Laktoz intoleransı belirtileri nedir

Mide bağırsak gaz sancısına ne iyi gelir yetişkinlerde gaz sancısı belirtileri

Pangastrit Nedir Belirtileri Nelerdir | Pangastrit Tedavisi Ne Kadar Sürer

Gastrit Nedir Gastrit Belirtileri Nelerdir Gastrit Tedavisi Nasıl Olur

Reflü Nedir Belirtileri Nelerdir Nasıl Geçer | Reflü Yastığı Nasıl Kullanılır

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.