Çocuğun Avuç İçinde Kırmızı Noktalar Çıktı Neden Oldu Nasıl Geçer

Avuç İçinde Kırmızı Noktalar, Benekler, Kırmızılık Nedenleri ve Tedavisi

1 5.239

Avuç İçinde Kırmızı Noktalar, Benekler, Kırmızılık Neden Çıkar?

Avuç içinde kırmızı noktaların çıkması çocuklarda ve yetişkinlerde hatta bebeklerde bile görülebilen bir durumdur. Bu sorun el ayak hastalığı, kontakt dermatit, gıda alerjisi gibi çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir.

Avuç İçinde Kırmızı Noktalar Çıktı Neden Oldu?

Kontakt Dermatit

Cildin alerjiye sebep olabilecek bir şeyle temas etmesi sonucu meydana gelen egzamaya kontakt dermatit adı verilmektedir. Belirti olarak avuç içinde kırmızı noktalara sebep olabilir. Kontakt dermatit, çoğunlukla cildin bir maddeyle temasından hemen sonraki birkaç dakika içinde meydana gelir ve birkaç saat sonra ise geçer. Fakat bazen bu süre uzayabilir ve yaklaşık bir ay kadar bile sürebilir. Kontakt dermatite sebep olabilecek maddeler arasında sabun, deterjan, deodorant, losyon, kozmetik ürünleri, portakal, greyfurt, mandalina suyu ve bazı tıbbi tedavi amaçlı kullanılan ilaçlar (antibiyotik kremler, oral antihistaminler vb.) bulunmaktadır. Çocuklarda oyun hamuru ile oynamak bile bu probleme sebep olabilir.

Kontakt dermatinin asıl meydana gelme sebebi belli bir ürün içerisindeki kimyasal maddenin avuç içiyle temasıdır ve bu temas sonucunda ciltte reaksiyon görülmektedir. Kontakt dermatitin diğer adı  deri iltihabıdır.

Kontakt dermatitin tedavi edilebilmesi için ilk olarak buna sebep olan maddenin tespit edilmesi gerekmektedir. Bundan sonra yapılacak olan basittir: bu maddeyle temastan kaçınmak. Ek olarak kontakt dermatit reaksiyonlarının uzun sürdüğü durumlarda tedavi için kortizon kullanımı etkili olacaktır.

El Ayak Hastalığı

Daha çok 5 yaştan küçük çocuklarda görülen el ayak hastalığı yetişkinlerde de sıklıkla görülen bulaşıcı ve viral bir hastalıktır. El ayak hastalığında kişinin ayak tabanı ve avuç içlerinde kırmızı noktalar şeklinde döküntüler meydana gelir ve ardından bu döküntüler su toplayıp dirsek, diz, kalça ve genital bölge gibi alanlara yayılır. Bu hastalığın bilinen kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır çünkü çoğunlukla hafif atlatılan ve kendi kendine iyileşen bir hastalıktır. Doktor hastanın bu durumda yaşadığı şikayetleri dindirecek bir tedavi planı hazırlayacaktır. Örneğin boğaz ağrısı için spreyler, ağrı kesici, ateş düşürücü, kaşıntı için antihistaminik ilaçlar ve lezyonların enfekte olduğu durumda ise antibiyotik kremler reçete edilebilir.

İlaçların Yan Etkisi

Tansiyon ilacı, antibiyotikler gibi çeşitli ilaçlar da yan etki olarak avuç içinde kırmızı noktalara sebep olabilir. İlaç prospektüsünü okuyun böyle bir yan etki söz konusuysa doktorunuzla görüşüp ilacı muadili ile değiştirin.

Gıda Alerjisi

Yumurta, süt ürünleri, kuruyemişler gibi bazı gıdalara alerjiniz varsa, bunun sonucunda çeşitli belirtiler yaşarsınız. Avuç içinde oluşan kırmızı noktaların nedeni vücudun bazı gıdalara karşı hassasiyete sahip olması olabilir ve bu durumda vücutta alerjik reaksiyonlar görülmektedir. Bu gıdalara örnek olarak fıstık, kabuklu deniz ürünleri, çilek ve avokado verilebilir. Hangi gıdaya karşı alerjiniz varsa bunu bir süre tüketmezseniz elinizdeki, avuç içindeki kırmızı benekler kısa sürede geçer.

Atopik Dermatit

Atopik dermatit hastalığı halk arasında çok sık rastlanılan kronik bir cilt hastalığıdır. Bu durumda çoğunlukla, kişinin dirsek, boyun, bilek, diz veya kulak arkası gibi derı kıvrımlarında kırmızı renkte pul pul döküntüler çıkar. Bu döküntüler iltihaplıdır. En çok 5 yaşından küçük çocuklarda karşılaşılan bu durumun tedavisi için ilk olarak doktor fiziki bir muayene yapar ve daha sonra eğer gerekiyorsa topikalsteroid kremler, (reçetesiz veya reçeteli), antihistaminikler veya oral steroidler reçete edebilir.

Sedef Hastalığı ve Egzama

Avuç içinde görülen kızarıklık ve döküntülerin muhtemel sebepleri arasında egzama, sedef hastalığı ve impetigo gibi hastalıklar olabilir. Sedef hastalığının avuçta pul pul iltihaplı beyaz lekelerin oluşmasına neden olduğu bilinmektedir.

Avuç İçin Kırmızı Nokta, Leke ve Döküntüler Nasıl Geçer?

Bu problemin geçmesi için yetişkin iseniz Cildiye doktoruna, çocuğunuzda bu sorun varsa, onu Çocuk Doktoruna götürmelisiniz. Tedavisi altında yatan neden bağlı değişir. Genellikle tedavide topikalsteroid kremler, antihistaminikler ve antibiyotikli kremler kullanılır.

1 yorum
  1. Sami Ersoy diyor

    Sadece sağ avcumun içinde iğne ucu kadar ince kırmızı noktalar bunlar bir müddet sonra patlıyor içinden sıvı çıktığınıda görmedim. Patlayan bölgedeki deriler sarkiyor ve koparıyorum bütün kortizon içeren kremleri denedim deri altındaki noktalar bir türlü bitmiyor iyileşir gibi olsada bir kaç gün sonra tekrar patlıyor. Cilt doktoruma çaresiz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.