Bel Emar Çekimi Bel MR Ücreti Fiyatları Sonuçları

Belden Emar Nasıl Çekilir Bel Emarı Neden Çekilir

0 4.663

Bel Emarı Neden Çekilir ve Nasıl Çekilir?

Uzun süreli veya şiddetli bel ağrısından muzdarip hastalar, travma veya çeşitli kazalarda belden darbe alanlar, ayaklara vuran belden kaynaklı ağrılar gibi rahatsızlıklarda bel emarı çekilir.  Bu tür problemler dışında çoğunlukla bel emarı çekimi gerekli olmaz. Bel emarı devlet hastanelerinde ücretsizdir, Özellerde ise hastaneye göre fiyat 400 ila 2500 arası değişir.

Doktor; hastada görülen bel problemleri için yapacağı klinik muayene sonrasında bulgular incelenir ve bel emarı çekilir. Emar sonucunda çıkan görüntüler kişide problemin ne olduğunu gösterir.

MR’da kullanılan radyo dalgalarını gönderen cihaz; vücudun anatomik yapısını ayrıntılı olarak gösterir. Bu sayede vücuttaki hastalıklı ve sağlıklı dokular ayırt edilir.  MR; zararsız olduğundan bebek ve hamileler için uygun görülse de gerekmedikçe hamileliğin ilk 3 ayında önerilmemektedir. MR özellikle bel fıtığı teşhisinde büyük önem taşımaktadır. MR sayesinde bel fıtığının nerede olduğu ve evresi kolayca anlaşılmaktadır.

Bel Emarı Neden İstenir?

Hastalıkların tekrarladığı durumlarda,

Sinire baskı olan durumlarda,

Cerrahi tedavi kararı verilmesi durumunda,

Tedavilerin sonuçsuz kaldığı durumlarda,

Hastalığın mekanik nedenler dışında meydana geldiği durumlarda.

Bel Emarı Nasıl Çekilir?

Hasta; elektromanyet içeren bir silindir içerisine yatırılır. Burada vücuda radyo dalgaları gönderilir; bu sayede vücuttaki hidrojen atomları enerji salgılar.  Bu atomlar mıknatıs etkisiyle hareket eder ve bu şekilde atomların bilgileri bilgisayara gönderilir. Emar; radyalog doktorları tarafından değerlendirilir, hastalık hakkında bilgi edinilir. Net kararı ilgili doktor, (fizik tedavi veya beyin cerrahları) tedavinin yönünü tayin eder.

Emar çekiminde; MR teknisyeni özel bir radyo anteni ile hastayla konuşabilir. MR yani Manyenik Rezonans cihazında çok büyük bir mıknatıs bulunur ve bu mıknatıs sayesinde radyo frekansı ile uyarılan vücuttaki atomların görüntüsü alınır. Bu görüntüler radyo anteni ile bilgisayara aktarılır. Emar görüntüleri bu şekilde edinilmiş olur.

Hasta bel emarı çektirmeden önce hastanın üzerinde metal olmadan makineye sokulur ve hastanın hareketsiz uzanması istenir.

Bel Emarı Çektirmeden Neler Yapmalı?

Emar çekilmeden önce hastanın üstündeki metal eşyalar çıkartılmalıdır. Aksi taktirde emar cihazındaki mıktanıslar açısından problem çıkacaktır. Dahası kalp pili, protez ve diş protezi olan hastalar da doktorunu bilgilendirmelidir. Ayrıca emar çekilirken hastanın üzerinde herhangi bir elektronik eşya veyahut kredi kartı olmamalıdır.  Emar çekilmeden önce hasta 4-6 saat kadar aç olmalıdır.  Eğer emar çekilecek olan yer görüntülenemiyorsa, hastanın tüm kıyafetleri çıkarılarak sadece önlük giydirilir.  Bel emarı çekilirken hasta mutlaka hareketsiz kalmalıdır.

Bel Emarı Ne Kadar Sürer?

Bel emarı çekileceği bölgeye ve hastadan alınan bilgilere göre yaklaşık olarak 20 ila 45 dakika kadar sürmektedir. Bu yöntem hem tehlikesizdir hem de hastalığın teşhisinde büyük yardımcıdır.  Tekrarlanmasında sakıncası olmayan emar genellikle ilk çekimde doğru görüntü elde edildiğinden, tekrar çekilmeye ihtiyaç gerektirmez.

Cihazın çalışma prensibinden dolayı kuvvetli ses yapmaktadır. Yaşlı ve çocuk hastalar bu konuda önceden uyarılarak mr çekimi anında hareketsiz kalmaları sağlanmalıdır.

Bel Emarı Sonuçları Ne Anlama Gelir?

Doktor hastada bel fıtığı varlığını, yerini ve evresini anlamak, beldeki omurga ve disk sorunlarını tespit etmek,sinir kanallarındaki daralmaları gözlemlemek gibi bulguları emar filminize bakarak değerlendirir. Emar sonucu uzman bir doktor tarafından yorumlandığından özel terimlerle belirtilmektedir. Bu terimleri uzman olmayan kişilerin anlaması zordur. Emar sonuçlarındaki protrüzyon; omurilik kanalında kabarıklık olduğu durumlarda yer alır . Bu durumda disteki posterior logitidunal ligamanının kanalı delmesine neden olur. Yırtılan bu diskin herhangi bir parçasının omurilik kanalına düşmesine sekestre disk veya serbest fragman denmektedir. Diskin omur kenarlarından taşmasına ise Bulging denir ve bu terim de raporlarda yer alır.

Vücutta tıbbi nedenlerle bulunan metaller varsa ne yapmalı?

Emar çekilecek kişinin vücudunda metal tıbbi aletler bulunmaması gerekir.  Eğer varsa teknisyen bilgilendirilmelidir. Emara girmeden önce vücutlarında aşağıda bildirilen tür cihaz olan kişiler mutlaka teknisyene söylemelidir:

  • Kalp pili
  • Port katater
  • İşitme cihazı
  • Yapay kalp kapakçığı
  • Protez , metal eklem, plaka

Teknisyen emar cihazında ve dolayısı ile sonuçlarında çıkabilecek riskler konusunda hastayı yönlendirecektir. Sonuçları gösterdiğinizde doktorunuza da bu konuda bilgi vermeniz gerekir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.