Damak şişmesinin nedenleri Üst Damak şişmesi iltihap bitkisel tedavi

Damak kabarmasına ne iyi gelir bitkisel tedavi yöntemleri

Damakta şişme neden olur nasıl geçer, Damak şişmesi bitkisel tedavi
0 858

Damakta şişme neden olur nasıl geçer

Damakta bulunan hassas yüzey, gün boyunca çeşitli nedenlerden dolayı aşınarak yıpranabilir. Bu durum damak şişmesi iltihap gibi sorunlara neden olabilir. Damakta şişme rahatsız edici olabilir ve tedavi edilmesi gerekebilir. Makalemizde damak şişmesinin nedenleri ve damak şişmesine ne iyi gelir bitkisel tedavi konularında sorularınıza cevaplar bulabilirsiniz.

Damak şişmesi belirtileri

Damakta şişme ile birlikte, bazı belirtilerle karşılaşabilirsiniz.

Damakta şişme ağrı : Bazı durumlarda, damakta şişme ağrı ile eşlik edecektir. Ağrıya neden olabilecek bazı koşullar ciddidir. Bu koşullar ağız kanseri, alkolle ilgili karaciğer hastalığı ve hepatiti içerir.

Damakta şişme ve ağız kuruluğu : Ağız kuruluğu, çeşitli sorunların bir göstergesi olabilecek ortak bir durumdur. En önemlisi, ağız kuruluğu tükürük bezlerinde, travmada veya sıcak yiyeceklerden veya sıvıdan yanıklarda bir tıkanıklık belirtisi olabilir. Alkol kullanımı susuz kalmanıza neden olabilir, bu da ağız kuruluğuna ve damakta şişmeye neden olur.

Damakta şişme ve kanama : Pamukçuk ve uçuk, küçük yaralara veya nodüllere neden olur. Bunlar büyüdükçe damakta şişme ve kanama tahriş ve acı verici hale gelebilir.

Damakta şişme ve kas spazmları : Vücudunuzdaki elektrolit seviyeleri çok düşük olduğunda, kas spazmları, kasılmalar veya kramplar yaşayabilirsiniz. Bu durumda çeşitli minerallerin yeterli seviyelerini korumak, dehidratasyon veya dehidrasyon semptomlarından kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

Damak şişmesinin nedenleri

Damakta yanık ve tahriş : Çok sıcak gıdalar yemek damağın hassas yüzeyini yakabilir. Bu, yanmış damak yüzeyinde kabarcıklara neden olabilir. Cips, sert şekerler, sert meyve ve sebzeler gibi sert gıdalar yemek ağız içinde ve damak şişmesi iltihap gibi şeylere neden olabilir.

Ağız yaraları : Belirgin lekeler veya kabarcıklar olmadan önce, pamukçuk ve uçuk yaraları damakta şişmeye neden olabilir.

  • Stres ve hormonal değişiklikler pamukçuk oluşumunu tetikleyebilir. Birçok pamukçuk yanakta veya diş etlerinde gelişir, ancak damakta görünmeleride nadir değildir.
  • Herpes simpleks virüsü olarak adlandırılan yaygın bir virüs uçuk yaralarına neden olur. Çoğu uçuk yaklaşık bir hafta sürer ve tedavi olmadan kaybolur. Genellikle, uçuk dudakta görünür, ama damakta da oluşabilir.

Elektrolit dengesizliği: Elektrolitler, vücut sıvılarındaki, kanınızdaki ve idrarınızdaki minerallerdir. Uygun vücut fonksiyonları için, yeterli elektrolit seviyelerinin korunması çok önemlidir. Elektrolit seviyeleri çok düşük veya çok yüksek olduğunda, damakta şişme de dahil olmak üzere çok sayıda semptom yaşayabilirsiniz.

Alkol kullanımı : Çok alkol tüketip akşamdan kalan insanlar, ertesi gün damakta şişme ve rahatsızlık hissedebilirler. Çünkü alkol vücudun daha fazla idrar atmasını teşvik eder, bu da vücudu susuz bırakabilir. Dehidrasyon ağız kuruluğuna neden olabilir. Aşırı ağız kuruluğu damakta şişme veya hassasiyete neden olabilir.

Ağız kanseri veya Hepatit : Nadir durumlarda, damakta şişme, ağız kanseri gibi ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Aynı şekilde, damakta şişmeye karın hassasiyeti eşlik ediyorsa, hepatit belirtisi olabilir.

Damak şişmesi hangi bölüm hangi doktora ne zaman gidilir?

Birçok durumda, yaşadığınız şişme veya inflamasyon kendi başına kaybolacaktır. Kanser gibi damak şişmesi durumları nadirdir. Damaktaki hassas yüzeyi tahriş etmiş olmanız daha olasıdır. Şişme beş gün ila bir hafta içinde geçmezse, doktorunuza danışmalısınız.

Sıcak bir kahve sonrası gibi, damak şişmesinin nedenini tespit etmeniz kolaysa, doktorunuzu ziyaret etmenize gerek olmayabilir. Bölüm olarak hastalığın durumuna göre Kulak burun boğaz veya Diş hekimiliği bakabilir.

Bazı insanlar damak şişmesi için tıbbi tedaviye ihtiyaç duyabilir. Doktorunuza danışmanız gerekip gerekmediğine karar vermeye çalışırken kendinize bu soruları sorun:

  • Ağrı ne kadar şiddetli? Şişme ve ağrının basit tedavilerle başa çıkmak mümkün mü? mümkün değilse doktorunuza danışın.
  • Şişme daha da kötüleşiyor mu? aynı mı kalıyor? yoksa küçülüyor mu? Bir hafta sonra şişme azalmazsa, doktorunuza danışın.
  • Başka hangi belirtiler yaşıyorsunuz? Birkaç farklı semptomunuz varsa, doktorunuzu hemen görmeniz gerekebilir.

Unutmayın erken teşhis, tedaviyi hızlandırmanıza yardımcı olabilir.

Damak şişmesi nasıl geçer evde tedavi

En iyi tedavi şekli şişmenin nedenine bağlı olarak değişir. İyileşme sürecinde, hasarlı yüzeyin iyileşmesi için zaman vermeyi unutmayın. Zaten hassasken sıcak veya Sert yiyecekler yemeyin ve damağı tahriş eden gıdalardan kaçının.

Damakta Yanık ve Tahriş

Ağzınızın çatısını yakarsanız, hemen ağzınızı soğuk su ile durulayın. Ağrılı kabarcıklar geliştirirseniz, doktorunuza başvurun. İlaçlı gargaralar, hızlı iyileşmeyen yanıklar için ilk tedavi hattı olabilir. Bazı oral jeller ve macunlar ciddi şekilde yakılan bölgelere de uygulanabilir.

Elektrolit dengesizliği

Eğer susuz iseniz, sıvı birkaç ons içme size rehydrate olabilir. Şiddetli dehidrasyon vakalarında acil tıbbi tedavi almanız gerekebilir.

Ağız Yarları

Hem pamukçuk hem de uçuk yaraları genellikle bir hafta ila 10 gün içinde kendi başlarına kaybolur. Bu süre zarfında, ağrı giderici jeller tahriş ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Ağız Kanseri

Kanser belirtileri varsa, doktorunuz sizi bir onkoloğa yönlendirecektir. Cerrahi, kemoterapi ve radyasyon da dahil olmak üzere çeşitli tedavi seçenekleri uygulanabilir.

Damak şişmesi bitkisel tedavi yöntemleri

Yoğurt : Yoğurt vücuttaki zararları mikropları yok etmeye yardımcı doğal bir yöntemdir. Damak şişmesini tedavi sürecinde yardımcı olur, düzenli olarak tüketin.

Aloe Vera Jel : Yarım su bardağı su ve yarım su bardağı aloe vera jeli ve bir tatlı kaşığı karbonatı karıştırın, bunu 5 gün boyunca günde 2 kez gargara için kullanın, gargara yaparken bir iki tatlı kaşığı kadar kullanın ve karışımı temiz tutun.

Karbonat : Bir tatlı kaşığı karbonatı, 1 su bardağı suda karıştırın. 5 gün boyunca günde 2 gargara yapın.

Damak şişmesi evde tedavi ve önlemler

Yiyeceklerin soğumasını bekleyin

Çok sıcak içecekler, sıcak yiyecekler ağzınızdaki hassas dokuyu yakabilir.

Dikkatlice çiğneyin

Sert gıdalar sadece dişlerinize zarar vermez, aynı zamanda damak ve diş etlerinize de zarar verebilir. Küçük ısırıkları alın ve hafifçe çiğneyin.

Stresten kaçının

Pamukçuk ve uçuk yaraları, yüksek stres dönemlerinde çıkma olasılığı daha yüksek olabilir. Stresten uzak durmaya çalışın. Stresi yönetmek için egzersiz, derin nefes alma gibi yöntemler deneyin daha fazla yardıma ihtiyacınız varsa, profesyonel bir terapistten yardım isteyin.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.