Böbreğe Stent Takılması Böbrekteki Stent Nasıl Çıkarılır

Böbreğe Stent Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli Böbrekte Stent Varken Cinsel İlişki

0 350

Böbreğe Stent Takılması

Vücutta her iki yanda bulunan böbrekler kanın süzülmesinden görevli olup idrar üretimini sağlayan önemli bir organdır. Böbrek tarafından üretilen idrarın birkip boşaltıldığı yer ise idrar torbamızdır ve göbeğimizin alt kısmında bulunmaktadır. Böbrekler ile idrar torbası arasında idrarın taşınmasını sağlayan bir boru bulunmaktadır. Ortalama 5 mm çapta ve 25-30 cm uzunluktaki içi boş boru ise üreterdir. Böbreklerde taş durumunda ameliyat işleminden sonra bir ucu idrar torbasına diğer ucu ise böbreklerin içine yerleştirilen orta kısmı düz yumuşak alete ise Çift J (DJ) stent adı verilmektedir. Bu stent her iki ucu kıvrılarak J veya O şekli almaktadır. Zaten ismini de J şeklinde kıvrık olmasından almaktadır.

Böbreklere takılan stent plastik olup 30 cm esnek bir tüp görünümündedir. Bu stent böbreklere uygulanan ameliyatlardan sonra böbrek ile mesane arasına takılabilir. Bu stentin ne kadar kalacağına doktor karar vermektedir. Bu süre 1-2 haftadan 6 aya kadar vücutta kalabilir. Hatta sürekli kalması da gerekebilir. Stent eğer vücutta hep kalacaksa özel silikonize maddelerden imal edilen kalıcı stentler kullanılır.

Böbrekte Stent Varken Cinsel İlişki Zararlı mıdır?

Böbrek taşı için hastaya uygulanan ameliyatlardan sonra idar kanallarına stent takılması gerekebilir. Böbreğinde stent olan hastalar cinsel ilişkiye girebilir. Çünkü stent böbrek ile mesane arasındadır. Bu da cinsel ilişki esnasında etkilenmeyeceğini göstermektedir.

Böbreğe Stent Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Böbrek stenti takılan hastalar yoğun işler yapmamalı ve mümkün olduğunda istirahat etmelidir. Doktor gerekli olan istirahat süresini hastaya söyleyecektir.
  • Böbrek stenti sonrasında hastalar doktorun verdiği reçete, tedavi ve önerilerine mutlaka uymalıdır. Aksi taktirde iyileşme yavaşlayacaktır.
  • Böbrek stenti takılan hastalar hijyene çok dikkat etmelidir. Meydana gelebilecek olası enfeksiyon riskini karşı idrar yolları ve çevresi mutlaka temiz tutulmalıdır.
  • Böbrek stenti takıldıktan sonra hastalar banyolarını kısa tutmalıdır. Çünkü uzun süren banyolar idrar yollarında enfeksiyon oluşma riskini arttırır.
  • Böbrek stenti takıldıktan sonra hastanın idrar akımı değerlendirilmeli ve idrar miktarları analiz edilmelidir. Bunun için doktor Radyolojik tetkikler yapacaktır.
  • Mesane enfeksiyonuna karşı dikkali olunmalıdır. Mesanede meydana gelebilecek herhangi bir enfeksiyon stent ile böbreğe yayılabilir.
  • Böbreğine stent takılan hastaların nasıl bir beslenme izleyeceğine doktorlar karar vermektedir.
  • Böbrek stenti takılan hasta doktorun önermediği aktivitelerden uzak durmalıdır. Uzak durulmadığı taktirde böbreklerde enfeksiyon oluşabilir.
  • Böbrek stenti takılan hastalar belli aralıklarla doktor kontrolüne gitmeyi ihmal etmemelidir.
  • Böbreğine stent takılan hastalar ağrı yaşamaları halinde bunu doktorlarına mutlaka bildirmelidir.
  • Böbrek stenti takılan hastalara ameliyatta takılan tel çıkarılana kadar kanama gibi komplikasyonlar yaşanması halinde neler yapması gerektiğini doktorundan öğrenmelidir. Detaylı bilgi almalıdır. Meydana gelebilecek yoğun kanama ve ağrılar problemlere yol açabilir.

Yukarıda böbreğe stent takılması sonrasında hastaların dikkat etmesi gereken hususlardan genel olarak bahsettik. En uygun önerileri doktor hastanın sağlık durumu ve olunan ameliyat türüne göre verecektir. Doktorun söyleyeceği tüm talimatlara mutlaka uyulmalıdır.

Böbreğe Stent Neden Takılır?

Böbreklerde üretilen idrar eğer idrar torbasına iletilemiyorsa hastanın böbreklerine DJ stent takılması gerekebilir. İdrarın böbrekte birikmesi böbreğin şişmesine ve zamanla işlevlerini kaybetmesine sebep olmaktadır. Ek olarak böbreklerde idrar birikmesi tıkanıklıklara ve buna bağlı olarak ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. İşte bu tür hastalıkların engellenmesi için böbreğe takılan DJ stent çoğunlukla böbrekte taş veya üreterde taş olması durumunda kullanılan bir tedavi türüdür. Stent en çok da hemen ameliyatı yapılamayacak hastalarda böbreğin zarar görmesini engellemek için takılabilir veya böbrekte taş olması durumunda dışarıdan şok dalgası verilerek kırmadan önce hastanın ağrı yaşamaması için de takılabilir. Böbreğe stent günümüzde en çok taş ameliyatlarından sonra zarar gören böbrek ve üreterin iyileşmesi, kalan taş parçalarının böbreği tıkamaması ve ameliyat esnasında meydana gelen küçük üreter hasarlarının onarılması gibi sebeplerle kullanılmaktadır. Ayrıca böbrek ameliyatı sırasında kesilen ve dikilen kanalın iyileşmesi için de stent takılabilir. Üreterde farklı nedenlerle meydana gelen darlıkların açılması için stent kullanılabilir. Stent aynı zamanda kanser durumlarında tümörün üreteri daraltıp idrar çıkışına idrar vermemesi veya radyoterapi sonrasında üreterin daralması durumunda böbrek işlevlerinin korunması için uzun dönem olarak kullanılabilir.

Böbrekteki Stent Nasıl Çıkarılır?

Böbreğe takılan stentler ömür boyu kalmaz, çıkarılması gerekir. Bu yüzden stent takılan hastalar bunu unutmamalı ve çıkartmak için mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Böbreğe takılan stent çoğunlukla endoskopik yöntemler ile çıkarılmaktadır. Öncelikle idrar kanalından kameralı aletler ile girilir ve stent bu alet ile tutulup çıkarılır. Kadınlarda idrar kanalı kısa olduğu için anestezi verilmesi gerekmezken erkek ve çocuklarda idrar kanalı uzun olduğundan hastaya anestezi verilmektedir. Böbreklerdeki stent erkeklerde lokal anestezi ile kıvrılabilen (flexible) aletlerle de çekilebilir. Bu işlem ortalama 5 dakika gibi kısa sürede tamamlanmaktadır. Fakat eğer stentin alt ucu yukarı böbreğe doğru çıkarsa ince aletler kulllanılarak üretere girilir ve buradan takılan stentin çekilmesi gerekebilir. Nadir de olsa bazı durumlarda stent kendiliğinden düşebilir. Örneğin kişi üreter ve mesanesini kastığında stent kendiliğinden düşebilir veyahut stentin bir ucu idrar kanalından çıkabilir. Bu durumda yapılması gereken ilk şey zaman kaybetmeden doktora gitmek olacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.