Böbrek Büyümesi Nedir Tehlikeli mi Ağrı Yapar mı Zararları

Yetişkinlerde Böbrek Genişlemesi Neden Olur Belirtileri Tedavisi

0 34

Yetişkinlerde Böbrek Genişlemesi Neden Olur Belirtileri Tedavisi

Böbrek büyümesi anormal bir durum olup tedavi gerektirir. Bu rahatsızlıkta böbrek iltihaplanır; şişme ve su tutulması görülür. Bahsi geçen semptomlar her iki böbrekte de ortaya çıkabilir. Böbrekler olması gerekenden daha büyük bir boyuta gelebilir. İltihap bazen hayati risk oluşturan bir hastalıkla ilişkilidir. Böbrek genişlemesi kronik veya akut böbrek yetmezliğinden de kaynaklanabilir. Böbreklerin görevi kan dolaşım sistemindeki zararlı maddeleri süzerek uzaklaştırmaktır. Onun için böbrek fonksiyonlarında bozulma, vücudun tüm sistemlerini de olumsuz etkiler.

Böbrek Genişlemesi Belirtileri Nelerdir?

  • Halsizlik
  • Alt karın veya kasıklarda ve sırtta ağrı
  • İdrar yaparken ağrı veya sık idrara çıkma ihtiyacı gibi idrar sorunları
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Yüksek tansiyon
  • İdrar yapma sıklığının artması
  • Yüksek ateş
  • İdrarda köpük
  • Ciltte kaşıntı
  • Kas krampları
  • Bebeklerde gelişememe
  • Ayak bileklerinde, karında, belde ve yüzde de şişlik

Böbreklerde Büyüme (Böbreklerde genişleme ) Neden Olur?

Hidronefroz : Böbrek genişlemesinin en yaygın nedeni Hidronefrozdur.

İdrar akışının tıkanması ve böbreğin şişmesi hidronefroz olarak adlandırılır. Bunun sebebi prostat büyümesi, kan pıhtısı, enfeksiyon, yaralanma, tümör, radyasyon veya böbrek taşı olabilir. Rahimin büyümesi de basınç oluşturarak idrarın dışarı atılacağı yolu tıkayabilir. Bu yüzden gebelikte de hidronefroz gözlemlenebilir.

Polikistik böbrek hastalığı: Böbreklerde içi sıvı dolu keseler meydana gelmesidir. Vücudun farklı bölgelerinde de kist görülebilir. Ağrı, yüksek tansiyon, karaciğerde kist, idrar yolu enfeksiyonu gibi komplikasyonlara yol açar. İşlev kaybının ilerlemesi durumunda böbrek yetmezliği gelişir.

Böbrek kanseri: Böbrekte genişleme kanser nedeniyle de ortaya çıkabilir. Tedavisi vaktinde yapılmazsa böbrek büyümesiyle sonuçlanabilir.

Piyelonefrit enfeksiyonu da böbrek büyümesinin nedenleri arasında gösterilebilir. Bakteriyel enfeksiyonlardan biri olan piyelonefrit, böbreklerde iltihaplanma yapar. Mide bulantısına, idrar sırasında yanma şikâyetine, idrar sıklığının artmasına ve böbreğin büyümesine sebebiyet verebilir. Piyelonefrit çoğu zaman antibiyotik kullanımı ile iyileşir. Bazılarının hastanede tedavi altına alınması gerekebilir. Bu durum mesanede başlayarak böbreklere doğru ilerleyen bir enfeksiyona bağlı olabilir. Yahut kandaki bir enfeksiyon da piyelonefriti beraberinde getirebilir. Antibiyotiklerle tedavi edilir. Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, diyabet hastaları veya gebelik dönemindeki kadınlar piyelonefrit açısından daha yüksek risk grubundadır.

Böbrek genişlemesi doğum kusurları, yapısal anormallikler, enfeksiyon, hamilelik, ve yaralanma sonucu da meydana gelebilir.

Böbrek Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir?

Böbrek büyümesi tedavisi tıkanmanın altında yatan nedene göre değişir. Tedavide esas olan, önce bu faktörlere müdahale edilmesidir. Böbrekte büyüme hidronefroz veya benzeri bir sorundan kaynaklıysa idrar akışının düzeltilmesi lâzımdır. Hekiminiz nasıl bir tedavi uygulanacağına tıkanma sebebini göz önünde bulundurarak karar verecektir.

İdrar akışını kolaylaştırıcı stent takılabilir.

Piyelonefrit böbrek enfeksiyonu mevcutsa antibiyotik reçete edilecektir. Bu ilaç enfeksiyonun giderilmesinde ve böbrek büyümesinin durdurulmasında etkili olacaktır.

Polikistik böbrek hastalığı ekseriyetle genetiktir. Ağır böbrek hasarına yol açması düşük bir ihtimaldir. Tedavide amaç, semptomları kontrol altına alarak yaşam kalitesini iyileştirmektir. Bu kapsamda ağrı kesici ilaçlar verilir. (Ancak ibuprofen bunun dışındadır. Çünkü söz konusu ilaç, böbrek rahatsızlığını daha da artıracaktır.) Tansiyon ilaçları da yazılacaktır. İdrar yolu enfeksiyonu antibiyotiklerle giderilir. Hasta için, sodyum alımının kısıtlandığı özel bir beslenme programı düzenlenir. Diüretikler ile sıvı dengesi sağlanır. Bazen de cerrahi operasyona ihtiyaç duyulabilir. Kistlerin içini boşaltmak ameliyatla mümkündür. Ciddi vakalarda diyaliz tedavisinden yardım alınır ve son çare olarak böbrek nakline başvurulur.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.