Burun Şişliği Nasıl İner Nasıl Geçer Hangi Doktora Gidilir

Burun Şişmesi Neden Olur Nasıl Geçer Burnum Şişti Ne Yapayım

0 24

Burun Şişmesi Neden Olur Nasıl Geçer Burnum Şişti Ne Yapayım

Burun şişmesi alerjiden, buruna darbe almaya kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Buruna hızma takmak için deldirmek de enfeksiyona sebep olup burunda şişme yapabilir. Burnunuzda şişme sorunu varsa kulak burun boğaz doktoruna gitmelisiniz. Doktor nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Burunda Şişlik Neden Olur?

Alerji ve Alerjik Rinit

Alerji ve alerjik rinit burun şişmesinin en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Nefes aldığınızda havadaki polenleri, bakterileri, sigara dumanını, kirleri ve tozları da içinize çekersiniz. Bunlar alerjik rinite sebebiyet verip burun içerisinde yer alan mukoza tabakasında şişlik yapabilir. Alerjinin tedavi edilmesinde alerji ilaçlarından (antihistaminlerden) ağrı kesicilerden ve dekonjestanlardan yararlanılır.

Hamilelik

Hamilelik de burunda şişme nedenleri arasında yer alır. Gebelik döneminde hormonlarda artma ve azalmalar olur. Bu durum çeşitli belirtilere yol açar. Bu belirtilerden biri de burun şişmesidir.

Burna Darbe Alınması

Burun şişliği genellikle bu yüzden ortaya çıkar. Burna darbe almak, bir yere çarpmak veya düşmek gibi travmalar şişlik ve ağrı meydana getirir. Araba kazası, yüz bölgesine yumruk atılması, yüksekten düşme gibi durumlarda burun kırılabilir. Şişlik de bunun belirtilerinden biridir.

Burun Polipi

Burunda şişme burun içerisindeki poliplerden de kaynaklanabilir. Sinüslerin veya burnun iç yüzeyinde oluşan tümöre polip denir. Kanserli değildir yani iyi huyludur fakat zamanla büyüyebilir. Nazal poliplere neyin sebep olduğu tam olarak belli değildir. Burun polipinin nedenlerinden birinin alerji olduğu düşünülmektedir.

Enfeksiyon

Burnun dışında veya içinde bölgesel enfeksiyon meydana geldiği için burun eti şişmiş olabilir. Devamlı burnunuzu karıştırmanız, burnunuzdaki kılları koparmanız bunu tetikler. Sürekli burnunuzu sümkürmeniz mukozada lezyon oluşturur.

Burun veya Sinüs Tümörü

Sinüslerin ve burnun içini kaplayan hücreler anormal şekilde artış gösterdiği zaman tümör gelişir. Bunun görülme olasılığı düşüktür. Burun kanaması, burunda tıkanıklık ve şişlik, yüz ağrısı ve benzeri belirtilere neden olabilir.

Selülit

Cildin derinindeki katmanların enfeksiyon kapması selülit olarak adlandırılır. Bu bakteriyel enfeksiyon, cilt görünümünü de bozar. Vücudun her yerinde ortaya çıkması mümkündür fakat genellikle yüz bölgesinde, bacakların alt kısımlarında ve ayaklarda gözlemlenir. Selülit hastalığı da burunda şişme yapabilir.

Burna Yabancı Madde Kaçması

Küçük çocuklar bu durumla sık karşılaşır. Kimi zaman büyük çocukların ve seyrek de olsa yetişkinlerin de başına gelebilir. Burun içine yabancı madde sıkışması şişliğe yol açar. Bilhassa çocukların burnuna soktukları boncuk veya başka şeyler burun etinde şişlik ve aşırı hassasiyet yapar. Küçük oyuncak ya da boncuk burun içerisinden hemen çıkarılmazsa şişmeye sebep olması kaçınılmazdır.

Burunda Şişlik Nasıl Geçer?

Burunda şişliğin geçmesi için kulak burun boğaz doktoruna gitmelisiniz. Burunda şişlik tedavisi bu durumun nedenine bağlıdır. Örneğin neden alerji ise doktor alerji ilacı verecektir. Buruna boncuk vb şeyler kaçtıysa doktor bunları çıkaracaktır. Enfeksiyon söz konusu ise doktor antibiyotik reçete edecektir. Buzluktan buz küplerini çıkarıp temiz bir beze sarıp buruna tutmak da burunda şişliği indirebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.