Dansite Düşüklüğü Nedir İdrarda Dansite Düşüklüğü Neden Olur

Dansite 1030 Dansite 1025 Nedir İdrar Dansitesi Normal Değerleri

0 2.954

Dansite Ne Demektir, Dansite Testi Neden Yapılır?

Dansite yoğunluk demektir. Dansite testi idrar tahlili laboratuvar testlerinden biridir. Bu test sayesinde vücutaki bazı problemlerin idrar testi yolu ile anlaşılması sağlanmaktadır. Dansite testi idrar testi şeklinde yapılır ve idrarın içinde su miktarı ve idrar yoğunluğunun tespiti amacıyla yapılır.

Vücudumuzdaki böbrekler vücuttaki kanı süzmekle görevlidir. Kan içerisindeki toksinler böbrekler sayesinde idrar ile dışarı atılmaktadır. Sağlıklı bir insanda sağlıklı böbrekler vücut içerisindeki tuz ve su dengesinin korunmasını sağlar. Bu dengede meydana gelebilecek herhangi bir problem Dansite testi sayesinde tespit edilmektedir.

Normal Dansite Değerleri Nasıldır?

Normal Dansite değerleri 1.001 g/ml ile 1.030 g/ml (gram/mililitre) arasındadır.1.025 g/ml (gram/mililitre) da normal dansite oranı olarak kabul edilir. Su tüketimi yeterli olan bir kişide olması gereken değer budur. Ancak yine de aynı kişinin aynı gün içerisinde farklı laboratuvarlarda yapılan Dansite ölçüm sonuçları teknik farklılığı gibi sebeplerden ufak farklılıklar görülebilir. Dansite değerleri kişinin yeterince su tüketip tüketmediğini, idrar yollarında iltihap olup olmadığını ve böbreklerin süzme başarısını göstermekedir.

Dansite Düşüklüğü Neden Olur?

Aşırı Sıvı Tüketimi

Dansite oranı kişinin vücudanki su oranı ile ters orantılıdır. Vücutta su miktarı fazla olduğunda dansite oranı düşmektedir. Sağlıklı bir kişinin günde 2-2,5 litre su tüketmesi gerekmektedir. Bu oran hava sıcaklığı, kişinin vücut yapısı ve sahip olunan mesleklere göre değişecektir. Dansite seviyesi kişi çok sıvı tükettiğinde düşük çıkmaktadır. Genel itibariyle su içmek çok faydalı da olsa aşırıya gidilmemelidir.

Şekersiz Diyabet

Tıpta diyabetes insidipus olarak bilinen şekersiz diyabet kişinin susuzluk yaşamasına yol açmaktadır. Bu durumda vücutta çok idrar üretilmektedir. Bu durum genellikle vücuttaki  Vazopresin isimli idrar önleyici hormonun fonksiyonlarında problem olması sebebiyle yaşanmaktadır.

Dansite düşüklüğüne sebep olan diğer durumlar şunlardır:

Beyin tümörü

Hipotalamusa veya hipofiz bezine zarar veren şiddetli kafa travmaları

Beyin ameliyatı sebebiyle beklenmeyen problemler

Beyin ameliyatı esnasında ortaya çıkan beklenmedik durumlar

Görme kaybına yol açan Wolfram sendromu

Boğulma veya felç sebepli vücutta oksijensiz kalmaya bağlı beyinde hasar meydana gelmesi

Menenjit benzeri beyine zarar veren iltihaplı hastalıklar

Böbrek Problemleri

Aşağıda sıraladığımız böbrek problemleri vücutta dansite düşüklüğüne yol açabilir:

Böbrek yetmezliği

Pyelonefrit (Üst idrar yolu iltihabı)

Glomerülonefrit (Böbreklerin süzme yeteneğini zayıflatan hastalık)

Dansite Düşüklüğünün Diğer Nedenleri Nelerdir?

Şekersiz diyabet

Çok fazla sıvı tüketmek

Böbrek yetmezliği

Renal yetmezlik

Pyelonefrit (Böbrek iltihabı)

Glomerülonefrit : Bu hastalık böbreklerin vücuttaki atıkları aşırı derecede atmasına yol açar.

Psikojenik polidipsi :Bu hastalık psikolojik sebeplere bağlı olarak vücutta çok su içme isteği şeklinde tanımlanmaktadır. Bu hastalığın tetikleyicisi ağızdaki kuruluktur.

Malign hipertansiyon. :Bu hastalık vücuttaki ani tansiyon yüksekliğine verilen isimdir. Malign hipertansiyon diğer adıyla kötü huylu yüksek tansiyon tedavi edilmediğinde kalp, böbrek ve beyin damarlarına zarar verebilir ki bu durum saydığımız organlara da zarar vermektedir.

Aldosteronizm

Böbrek enfeksiyonları

Kafaiçi basıncının yükselmesi

Kötü huylu yüksek tansiyon

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.