Dekübit (Dekübitüs) Dekübit Ülseri Nedir Yatak Yarası Nasıl Tedavi Edilir

Bası Yarası Yatak Yarası Nedir Nasıl Geçer İyileşir? Öldürürmü Tedavisi

0 685

Yatalak Hasta Yaraları Nedenleri Ve Tedavisi

Bası yarası olarak da bilinen yatak yarası yatak veya koltukta uzun süre duran kişiler arasında yaygın olan cilt üzerinde açık yaradır. Yatak yarasının asıl sebeplerinden biri, cilt üzerinde aşırı basınç ve sürtünmedir. Bunun sebebi ise uzun süre yatmak veya oturmaktır. Yatak yarasının diğer isimleri dekübit, dekübitüs ve dekübit ülseridir.

Bir sağlık problemi, halsizlik, felç, sedasyon veya koma yaşayan kişilerde yatak yarası oluşma riski yüksektir.

Diğer risk faktörleri ise yaş, diyabet, vücutta his kaybı, uzun süren bir hastalık sonucu kilo vermek, iyi beslenmemek, vücudun susuz kalması ve aşırı sigara içmektir.

Yatak yarası yaygın belirtileri arasında cilt renginde değişim, ağrı, kaşıntı,ciltte yırtılma veya lezyonlardır. Eğer bu durum zamanında kontrol altına alınmazsa, derin bir yara ile ülsere yol açabilir ve irin gibi enfeksiyon belirtileri geliştirebilir.

Yatak yaraları genellikle kalça, omuz, omurga boyunca deriyi, kol ve bacak arkalarını, başın arkasını, alt sırtı, topukları, ayak bileklerini ve dizlerin arkasındaki deriyi etkiler.

Yatak Yarası Evreleri

1.Evre: Yatak yarasının bu evresi en hafif evresi olup genellikle cildin en üst tabakasını etkilemektedir. Bu evrede belirtiler ağrı,yanma ve kaşıntıdır.

2.Evre: 2. evrede yatak yaraları ciltte biraz daha derine inmiştir. Belirtileri ciltte uçuk benzeri çatlaklardır.

3.Evre: Bu evrede yatak yaraları ciltte yağ dokularına kadar ulaşmıştır. Belirtileri arasında oyuntu görünümü ve oyuntuda kötü koku vardır.

4.Evre: Bu evrede durum kas ve dokuları etkilemeye başlamış olduğu için en ciddi evredir. Belirtileri arasinda ise yaraların derinleşip büyümesi,ciltte lekelenmeler ve bazı vakalarda ise bağ, kas ve kemik görünür hale gelir.

Yatak Yarası Doğal Tedavi Yöntemleri

Zeytinyağı

Zeytinyağında bulunan iltihap sökücü, analjezik ve yüksek nemlendirme özellikleri  yatak yaralarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Zeytinyağı yalnızca iltihabı iyilestirmekle kalmaz ayni zamanda bu durumun tekrarlamasını önler.

Malzemeler

  • Saf zeytinyağı

Biraz zeytinyağı alarak direkt olarak ciltte yatak yarası olan bölgeye sürün. 30 ila 60 dakika beklettikten sonra durulayın. Bu yöntemi günde 1-2 kez tekrarlayın.

Sirke

Sirke içeriğindeki asedik asitler sayesinde iltihap sökücü ve mikrop karşıtı özellikler göstererek yatak ağrısı tedavisinde etkilidir.

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 bardak su
  • Gazlı bez

1 bardak su içine 1 yemek kaşığı sirkeyi ekleyip güzelce karıştırın. Ardından bu karışımın içine gazlı bezi batırın ve ciltte yatak yarası olan bölgeye uygulayin. Bu yöntemi günde 1-2 kez tekrarlayın.

Lavanta Yağı

Lavanta yağı içerisinde bulunan iltihap sökücü, analjezik ve mikrop karşıtı özellikleri sayesinde yatak yaraları tedavisinde mükemmel bir tedavi yöntemidir. Yalnızca yaraları iyileştirmekle kalmaz aynı zamanda bölgede enfeksiyon oluşumunu önler.

Malzemeler

  • 6 damla lavanta yağı
  • 15 ml hindistancevizi yağı
  • Gazlı bez

Yağları karıştırdıktan sonra gazlı bezin üzerine dökün. Ardından bu bezi yatak yarası üzerini sarın. Bu yöntemi günde 2 kez tekrarlayın.

Papatya Yağı

Papatya içerisinde bulunan iltihap sökücü ve mikrop karşıtı özellikleriyle yatak yarası tedavisinde yardımcı olup mikroplarla savaşır.

Malzemeler

  • 6 damla papatya yağı
  • 15 ml hindistancevizi yağı
  • Gazlı bez

Yağları karıştırdıktan sonra gazlı bezin üzerine dökün. Ardından bu bezi yatak yarası üzerini sarın. Bu yöntemi günde 2 kez tekrarlayın.

Tuzlu Su

Tuzlu çözelti, yatak yaralarını temizleyen doğal bir antiseptiktir Yatak yaralarını tedavi etmenin en iyi yollarından biridir. Not: Cildi tahriş etmeden sürün.

Malzemeler

  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 bardak su
  • Pamuk

1 bardak su içine yarım tatlı kaşığı tuzu ekleyin. Ardından bunu cezvede 15 dakika kaynatın ve ocaktan alın. Çözeltinin oda sıcaklığına kadar soğumasını bekleyin. Temiz bir kavanoz veya şişeye boşaltın. Tuzlu solüsyona biraz pamuk batırın ve yatak yaralarını temizleyin. İşiniz bittikten sonra pamuğu çöpe attığınızdan emin olun. Yarayı temiz tutmak ve daha fazla enfeksiyonu önlemek için günde 2 ila 3 kez bu yöntemi tekrarlayın.

Hindistancevizi Yağı

Hindistancevizi yağında bulunan orta zincirli yağ asitleri güçlü iltihap sökücü, analjezik ve mikrop karşıtı özellikler göstererek yatak yarası tedavisinde yardımcıdır.

Malzemeler

  • %100 saf hindistancevizi yağı

Biraz hindistancevizi ile yatak yarası olan bölgeye masaj uygulayın. Yağ ciltte tamamen emilinceye dek bekleyin. Bu yöntemi haftada iki kez tekrarlayın.

Manuka Balı

Manuka balı içeriğindeki doğal büzücü ve mikrop karşıtı özellikleri sayesinde yatak yarası iyileşmesini hızlandırdığı bilinmektedir.

Malzemeler

  • Manuka balı (gerektiği kadar)

Yatak yarası olan bölge üzerine direkt olarak manuka yağını sürüp bir gece veyahut 30-45 dakika bekletin. Bu yöntemi de günde 1 veya 2 kez tekrarlayın.

Aloe Vera

Aloe vera jeli mükkemel iltihap sökücü ve yara iyileştirici özellikler göstererek iltihaolı yatak yarasından kurtulmaya yardımcı olur.

Malzemeler

  • Aloe vera jeli

Aloe vera yaprağından jelini çıkarın. Ardından bu jeli yatak yarası olan bölgeye sürüp 30-40 dakika beklettikten sonra durulayın. Etkili sonuçlar almak için bu yöntemi günde 2 kez tekrarlayın.

Zerdeçal

Zerdeçalda bulunan kurkumin maddesinde bulunan iltihap sökücü özellikler yara üzerinde iyileştiricidir. Kurkumin maddesi yatak yarasına sebep olan iltihap ve enfeksiyon tedavisinde çok yardımcıdır.

Malzemeler

  • Organik toz zerdeçal

Toz zerdeçalı yatak yarası üzerine serpin ve bir gece bekletin. Bu yöntemi de günlük olarak tekrarlayın.

Yumurta Beyazı

Yumurta beyazı içeriğinde bulunan doku yenileyici özellikler sayesinde yara dokusunu yeniler. Bu yöntemle de yatak yarası iyileşmesini hızlandırır.

  • Yumurta beyazını yatak yarası üzerine tabaka şeklinde sürün. Bir fön makinesinin serin ayarını kullanarak, yatak yaralarını yumurta beyazı ile kapatın. Bu yöntemi de günde 1-2 defa tekrarlayın.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.