Dermoid Kist Nedir Dermoid Kist Ameliyatı Sonrası Tekrarlar mı?

Dermoid Kist Belirtileri Ameliyatı Matür Kistik Teratom Tedavisi

0 2.682

Dermoid Kist Nedir? Belirtileri Ameliyatı Tedavisi

Tırnak, saç, kemik, sinir ve diş gibi dokularda oluşan iyi huylu kistler dermoid kist olarak adlandırılır. Bu kist farklı yerlerde oluştuğundan görünümleri hep farklılık gösterir. Ayrıca bu kistin boyutları da 2 ila 40 cm arasında değişiklik gösterir. Dermoid kisti çoğunlukla 20 ila 40 yaş arasındaki kadınlarda başta yumurtalıklar olmak üzere boyun, bel, dudak, kulak, cilt, göz kapağı ve burunda meydana gelebilirler.

Kadın vücudunda iyi huylu kist olarak meydana gelen dermoid kist 2 ila 30 cm kadar büyüklükte olabilmektedir. Kistin boyutu ve yerine göre doktor ameliyat uygulanmasını gerekli görebilir. Dermoid kist tıpta “Matür Kistik Teratom” olarak adlandırılmaktadır ve bu kistlerin tedavisi için hastanelerin Genel Cerrahi bölümüne gidilmektedir.

Dermoid Kist Belirtileri

Dermoid kist hastaların %65 oranında herhangi bir belirtiye sebep olmaz. Bu kistler çoğunlukla vücutta başka bir hastalık için yapılan muayene veya ultrason ile fark edilir. Dermoid kistleri belirtileri şunlardır:

  • Kilo alma
  • Kusma
  • Mide bulantısı
  • Şiddetli karın, kasık veya bel ağrısı
  • Karında şişlik
  • Vajinadan kan gelmesi
  • İdrar yapmada güçlük
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Sırt ağrısı
  • Normalden daha yoğun adet ağrıları

Dermoid Kist Neden Olur?

Dermoid kist sebepleri çok olsa da genellikle genetik bozukluktan kaynaklandığını yani anne karnındayken oluştuğu üzerine durulmaktadır.

Dermoid Kist Nerede Meydana Gelir?

Dermoid kistlerin yaklaşık olarak %60’ı kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelir. %30’unda ise erkek testis ve kadınlarda ise yumurtalıklarda olmaktadır. Dermoid kistler gebelik için bir engel teşkil etmemektedir.

Dermoid Kist Kansere Dönüşür Mü?

Dermoid kistlerin kansere dönüşme riski çok düşüktür. Fakat eğer bu kistler içerisinde matür dokular varsa risk yükselebilir.

Dermoid Kistler Hangi Komplikasyonlara Neden Olur?

Dermoid kistinin sebep olabileceği komplikasyonlar şunlardır:

  • Torsiyon (kistin burkulması)
  • Raptür (kistin yırtılması)
  • Enfeksiyon
  • Kanser (nadir)

Dermoid Kistler Ameliyattan Sonra Tekrarlar mı?

Vücutta meydana gelen dermoid kistlerin tekrarlama riski %3-4 arasındadır. Bu hastaların düzenli olarak doktora gitmesi büyük  önem arz etmektedir. Yapılack ultrason muayene ve radyolojik incelemelerde kistin tekrarlanması görülmektedir.

Dermoid Kistleri Nasıl Teşhis Edilir?

Dermoid kisti teşhis edilme yöntemleri aşağıdaki gibidir:

  • Ultrasonografi
  • Tomografi
  • MR sonuçları

Dermoid Kist Tedavisi

Dermoid kisti için uygulanan iğne veya ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Bu kistler için genellikle ya Laparoskopik ya da açık cerrahi (laparatomi) ameliyat uygulanmaktadır. Dermoid kistin 10 cm’den yüksek veyahut kist çevresinde kemik yapı olması durumunda açık cerrahi yöntemi uygulanmaktadır. Laparoskopik (kapalı) ameliyatlarda kist içeriğinin batına döküldüğü durumlarda karnın içi 5-6 litre su ile yıkanır. Laparoskopik ameliyat sırasında kistin dışarı alınması için “endobag” adı verilen torbalar kullanılır. Bu torbalar kullanılmadığı zaman kistin içeriği batın içine bulaştığı durumlarda temizlik oldukça zor olmaktadır.

Laparoskopik yöntemle cilt üzerinden küçük bir delik açılarak veya açık ameliyat ile kist direkt olarak alınır. Dermoid kistin yumurtalıklarda olduğu durumlarda nadir de olsa kistin yumurtalığın tamamının alınması gerekli olabilir.

Dermoid kistin kanser olup olmadığını anlamak için ameliyat sonrasında alınan örnek dokular incelemek üzere patolojiye  gönderilir.

Dermoid kistler çoğunlukla üreme yaşındaki kadınlarda görüldüğünden ameliyat esnasında yumurtalık dokusunun korunmasına dikkat edilir. Gerekmedikçe yumurtalık alınmamakta sadece dermoid kist alınmaktadır. Ameliyat esnasında kistte patlama olduğu durumlarda karın boşluğunun ve ameliyat malzemelerinin temizlenmesi büyük önem taşımaktadır.

Gözlem

Dermoid kistin vücutta herhangi bir belirti göstermemesi ve hastada probleme sebep olmadığı durumlarda kistin gözlem altında olması yeterli olmaktadır. Kist ultrason ile düzenli aralıklarla kontrol edilir ve bu sayede kistin boyutunda oluşabilecek herhangi bir değişiklik fark edilir. Kistin gözlem altına alınması daha çok genç kadın ve çocuklarda olmaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.