MR Diffuzyon Nedir Kısaca Neden İstenir?

Difüzyon MR Nedir Nasıl Çekilir Ne Zaman İstenir?

0 1.735

Difüzyon MR Nedir Nasıl Çekilir Ne Zaman İstenir?

Difüzyon MR, MR çekiminde ulaşılan en modern görüntüleme teknolojilerinden bir tanesidir. Bu yönteme ile felç, beyin kanaması, apse, kanama, tümör ve benzeri birçok rahatsızlığın teşhisi adına başvurulmaktadır.

Pek çok rahatsızlığın tedavisini idame ettirebilmek adına MR çekimi mühimdir. İç organların ve dokuların ayrıntılı şekilde gözlemlenmesini sağlayan MR, söz konusu bölgelerdeki enfeksiyon, bozukluk ve doku değişikliklerinin niteliğini tam anlamı ile kavramayı sağlar. Fakat ilaçlı veyahut ilaçlı olması fark etmeksizin standart MR görüntülemeleri, azımsanamayacak kadar çok durumda işlevsiz kalmaktadır. İşte bu noktada difüzyon MR olarak isimlendirilen görüntüleme yöntemi devreye girmektedir.

Difüzyon MR, esasında mikroskobik oranlarda işlevini sürdüren bir teknik şeklinde belirtilebilir. Enfeksiyon, tümör gibi durumların haricinde mikroskobik bazlı durumlara bağlı olan rahatsızlıkların nedenini tespit etmekte etkili bir yöntemdir.

Mikroskobik temelde işlev gösteren Difüzyon MR, tümör ve enfeksiyon durumlarının haricinde mikroskobik hallere dayanan rahatsızlıkların nedenini saptamakta kullanılır. Ek olarak, bu rahatsızlıkların ilerleme sürecinin takibinde ve uygun tedavinin belirlenmesinde de yine difüzyon MR kullanılmaktadır. Difüzyon MR, dokularda yer alan su moleküllerini incelemeye dayılı bir görüntüleme tekniğidir. Söz konusu moleküllerin difüzyon hareketleri bu teknik sayesinde görüntülenebilir.

Pek çok hastalık, dokuda su molekülleri birikiminden veya doğru hareket edememesinden doğmaktadır. Difüzyon MR yöntemine burada başvurulmaktadır. Çeşitli dokulardaki su molekülleri difüzyon MR sayesinde gözlemlenir. Periyodik bir gözlemleme uygulaması olarak tanımlanmaz. Yalnızca başka çare kalmadığı vakit difüzyon MR yöntemine başvurulmalıdır. Tüm radyoloji uygulamalarında olduğu gibi bu uygulamanın da yan tesirleri olabilmektedir.

Difüzyon MR Ne Zaman Çekilir?

Difüzyon MR’ın çekim nedenlerinden birine, inme olarak tabir edilen ani felç hali örnek gösterilebilmektedir. Pek çok durumda hastaneye müracaat edildiğinde bir neden saptanamamaktadır. Geçmiş zamana dair felce neden olabilecek herhangi bir kas veya doku hareketliliği görülememektedir. Fakat dokularda bulunan su molekülleri hareket ettiği vakit ani inme durumu söz konusu olabilmektedir. Bu durumun tespiti ise ancak difüzyon MR ile mümkün olacaktır.

İlerleyen yaşlarda daha çok rastlanılan inme, aktif olarak fiziki aktivite içerisinde olan bireylerde de gözlemlenebilmektedir. Sonuç olarak dokuda bulunan su molekülleri gözlemlenerek inme ile alakalı ayrıntılı bir tedavi planı ortaya koyulur. Fakat difüzyon MR yalnızca inme durumlarında kullanılmamaktadır.

Damarda meydana gelebilecek pıhtılaşma, pek çok sağlık problemine davetiye çıkarmaktadır. Bunun yanında kuvvetli ağrılar da kişiyi bekliyor olacaktır. Bilhassa günün büyük bir kısmını ayakta geçiren bireylerde görülmesi daha sıktır. Röntgen, tomografi veya normal MR yöntemleri ile söz konusu pıhtılaşmayı saptamak mümkün olmayabilmektedir. Lakin difüzyon MR tekniği ile mikroskobik açıdan inceleme yapılabilir. Bu sayede su moleküllerinin hareketi ayrıntılı bir biçimde saptanarak kaliteli bir plan ortaya koyulabilir.

Nitekim mikroskobik temellere dayan tüm görüntüleme uygulamaları adına difüzyon MR yöntemine başvurulacaktır. Bu yöntemin bir diğer artısı ise beyin dokularının gözlemlenmesini sağlayabilmesidir. Oluşabilecek herhangi bir hareketlilik durumunda bazı sorunlar meydana gelebilir. Nörolojik ve psikiyatrik bu sorunların değerlendirilmesinde yine difüzyon MR kullanılabilmektedir. Agresif ve ani saldırganlık halleri beyindeki hareketlilikten dolayı ortaya çıkabilmektedir. Keza sinir krizi atakları da aynı şekildedir. Bu gibi durumların değerlendirilmesi adına difüzyon MR yöntemine başvurulabilmektedir.

Difüzyon MR Nasıl Çekilir?

İlk olarak kişi MR cihazında bulunan kızağa yatırılır. Kişiden uygulama süresince hareket etmemesi talep edilir. Ek olarak görüntülemenin gerçekleştirileceği kısmın daha rahat görüntülenmesi adına belli bir pozisyonda uzanmalıdır. Kızak hareket halindeyken kişi hareket etmemelidir. Bu esnada üst tarafta yer alan panelden elde edilen görüntü eş zamanlı olarak monitöre ve mikroskoba verilir. Yetkili teknisyen de bu sayede durumu yakından takip eder.

Difözyün MR yönteminde ilaç uygulamasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Uygulama süresinin ortalama olarak 20 dakika kadar sürdüğü belirtilmektedir.

Fakat çeşitli hallerde bu süre kısalabilmektedir. Alınan görüntüler uzman bir radyolog tarafınca değerlendirilir ve kişinin tedavisini sürdüren hekim ile bilgi paylaşımında bulunur. Görüntülerin değerlendirmesi ortalama olarak 1 hafta sürmektedir. Ancak çeşitli hallerde bu süre de artış gösterebilmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.