Ekojenite Nedir Ekojenite Artışı Ne Anlama Gelir Tehlikeli midir?

Ekojenite Nedir Ekojenite Artışı Ne Anlama Gelir Tehlikeli midir?

0 5.930

Ekojenite Nedir

Ekojenite, röntgen veya ultrason grafisi alanlarında sıklıkla adından bahsedilen bir terimdir. Türkçe karşılığı “Artmış Yoğunluk” olan bu terim, bir bölgede oluşan yoğunluk artışı tespit edildiğinde kullanılmaktadır. Bir grafide ekojenite artışı saptanması, o bölgede taş ya da tümor gibi oluşumların habercisi olabilir. Bunun yanında ekojenite artışı birçok farklı sağlık sorunun belirtisi de olabilmektedir.

Vücudun hemen her bölgesinde görülebilen ekojenite, ultrason grafilerinde beyaz rengi ile kendini belli etmektedir. Bir bölge yoğunluk artışı başlamışsa alınan yansımalar artacak ve çıkan grafilerde beyaz bir renk ile ayırt edilebilecektir.

Ekojenitede Artış Tehlikeli midir?

Kişinin rahatsızlığına bağlı olarak bu soru birden fazla şekilde cevaplanabilir. Örnek vermek gerekirse; bir böbrek taşı ele alındığında bölgede tespit edilen ekojenite artışı, taş oluşumunun habercisi olacaktır. Böyle bir sonuca ulaşılması tabii ki kötü bir göstergedir. Farklı bir örnek vermek gerekirse; kırık bir kemik ele alındığına bölgede tespit edilen ekojenite artışı, dokuda gerçekleşmekte olan hücre artışını belirtmektedir. Bu da kırığın kısa sürede eski haline döneceği anlamına gelmektedir.

Ekojenitedeki Artış Neyin Belirtisidir?

Aynı şekilde bu soru da birden fazla şekilde cevaplanabilir. Bir idrar kesesinde yaşanacak olan ekojenite artışı kötü bir belirtidir. Fakat herhangi bir gelişme beklenen bölgede gerçekleşen ekojenite artışı muhtemelen iyi bir haberdir. Elbette ki bu durumların iyi veya kötü olduğunun en iyi bilirkişisi muayene olduğunuz doktordur.

Hiperekojen, Hipoekojen ve Anekojen Nedir?

Hiperekojen, yüksek ekojenite saptanan dokulara verilen addır. Hiperekojen, ultrasonografide daha açık bir renk tonuyla göze çarpar. Bunun tam tersi olan “hipoekojen (hipoekoik)” ise düşük ekojenitenin bulunduğu dokularda daha koyu bir renk tonu ile ayırt edilebilmektedir. Hiçbir ekojenite bulunmayan alanlara ise “anekojen-anekoik” adı verilir ve tamamen siyah bir şekilde görülmektedir.

Hiperekoik Ne Anlama Gelmektedir?

Bu terim, mantıken normalin üstünde ekoik anlamına gelmektedir. Bunun gibi gözlemler sayesinde doktorlar, hastalıkları daha kolay bir biçimde sınıflandırabilmektedir.

Karaciğer, dalak, troid gibi organlarda tespit edilen nodüllerin incelenmesinde ultrason, son derece önemli bir yere sahiptir. Nodül tespit edilen bölgelerde doku ekojenitesinde farklı değişimler gözlemlenebilir. Radyologlar, normal doku ekojnitesinin ne düzeyde olması gerektiğini bilmektedirler. Bu sebeple bölgenin ekojenitesinin hipoekoik veya hiperekoik olduğunu tespit ederek gerekli teşhisi koymanın yolunda büyük bir mesafe katetmiş olacaktır.

Hipoekoik Ne Anlama Gelmektedir?

Bu terim genel anlamı ile normalden daha az yoğunluğun bulunması demektir. Hipoekoik bölgenin ekojenitesi, normal bölgeler ile kıyaslandığında daha düşük bir yoğunluğa sahiptir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.