EPA ve DHA sı En Yüksek Balık Yağı Markaları Nelerdir?

DHA Nedir, EPA Nedir Ne İşe Yarar Nelerde Bulunur Faydaları Yan Etkileri

0 986

DHA Nedir, EPA Nedir

“EPA eikosapentaeonik asit DHA ise dokosaheksaeonik asit demektir. Bu yağ asitleri omega-3 yağ asitleri grubuna aittir. Omega 3 yağ asitlerinin temel kaynağı balık yağıdır. Soğuk sulardan çıkarılan somon, sardalya, ringa, ton balığı, uskumru ve hamsi gibi balıklar hem omega-3 hem de yağ asitleri bakımından zengindir.

Temel olarak iki tür omega-3 yağ asidi vardır: Dokosaheksaeonik Asit (DHA) ve Eikosapentaeonik Asit (EPA). Dokosaheksaeonik Asit gerekli bir omega 3 yağ asididir ve anne sütünde doğal bir şekilde bulunur. Beyin, göz ve merkezi sinir sisteminin yapı taşı olarak rol oynayan çoklu doymamış yağ asididir.

EPA Nedir?

Eikosapentaeonik Asit bir tür omega 3 yağ asididir. Sağlık için sayısız yararlarından dolayı temel omega-3 yağ asidi takviyeleri bu günlerde popüler hale geldi. EPA bir yağ asididir ve uskumru, ringa balığı, ton balığı, somon, balık yağı, fok balığı yağı dahil soğuk su balıklarının etlerinde bulunur. İnsan sütü bu yağ asidi için bir kaynaktır. EPA aynı zamanda hamsi, ringa balığı, somon ve sardalya gibi yağlı balıklardan üretilen balık yağı vitamin haplarında da bulunur. Tavsiye edilen doz çeşitlilik gösterir fakat en az 100 mg’dan 300 mg’a kadar bu balık hapının alınması tavsiye edilir.

DHA Nedir?

Dokosaheksaeonik Asit temel omega-3 yağ asididir. İnsan vücudu kendi kendine DHA sentezleyemez. Sardalya, somon, ringa balığı, hamsi, uskumru gibi soğuk su balıklarında bol miktarda bulunur.

EPA Ve DHA’nın Faydaları Nelerdir?

Beyin Sağlığını Korur

DHA beynin yapı taşlarından biri olarak beyin sağlığı için öncelikli öneme sahiptir. Beynin yaklaşık %60’ı yağ asitlerinden oluşmaktadır. DHA yağ asidi embriyonun beyin ve göz gelişimine yardım eder. EPA aynı zamanda beyin sağlığında büyük rol oynar. Beyin sağlığı için en temel besin maddesi olarak bilinir. DHA ve EPA takviye vitamin ilaçları gebelere, emziren annelere ve bebeklere sıklıkla tavsiye edilir. DHA ve EPA, bunama ve Alzheimer gibi zihinsel bozukluklara karşı korur. Bu temel yağ asitleri aynı zamanda davranış gelişimine ve düşünme yetisine katkı sağlar.

Kalp Sağlığına İyi Gelir

DHA ve EPA yağ asitlerinin yararları yalnızca beyin sağlığıyla sınırlı değildir, kalp ve damar sağlığını da desteklerler. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma oranını oldukça azaltırlar. Kan damarlarındaki genişlemeyi düzenleyen, kan basıncını azaltan prostanginlerin üretimine katkı sağlar böylelikle kalp hastalıklarını önlerler.

Bu iki temel yağ asidini içeren balık yağı tüketimi kalp krizi riskini azaltır. Dahası, kandaki trigliserit düzeyini de azaltıp böylelikle damar tıkanıklığını önleyebilir.

Romatoid Artrite Şifadır

Araştırmalar bu yağ asitlerinin bulunduğu balık yağı hapı tüketiminin romatizmal eklem iltihabının belirtilerini azaltmada katkı sağladığını göstermiştir. İltihap önleyici özellikleriyle romatizmal eklem iltihaplarından kaynaklanan eklemlerdeki sertlik, ağrı ve hassasiyeti azaltırlar.

Kanseri Önler

Kanser önleyici niteliğe sahip olduğu bilinin balık yağlarında DHA ve EPA bulunur. Araştırmalar bu yağ asitlerinin göğüs, prostat, testis ve rahim kanserine neden olan tümör oluşumunu azalttıklarını göstermiştir. Bu maddeler aynı zamanda iştahı arttır ve kanser hastalarında kas kütlesini korur.

Cildi Güzelleştirir

EPA ve DHA’nın cilt için yararları bilinmektedir. İltihap önleyici özellikleri birçok cilt rahatsızlığını önlemeye yardımcı olur. Dahası, güneş ışınlarının zararlı ultraviyole ışınlarından kaynaklanan hasarları azaltırlar.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Bu temel yağ asitleri aynı zamanda bizi birçok enfeksiyon ve hastalıktan koruyan bağışıklık sistemini güçlendirmeleriyle de bilinirler.

DHA ve EPA’nın Yan Etkileri

Keten tohumu yağı, balık yağı gibi birçok farklı içerikle hazırlanan DHA ve EPA takviyesi eczanelerde satılır. DHA ve EPA kullanımında önerilen belirli bir doz tavsiyesi yoktur. Fakat 300 mg günlük dozun tehlike arz etmediği olduğu bilinmektedir. Daha yüksek dozda DHA ve EPA kullanımı bazı yan etkilere sebep olabilir. Bu yan etkiler şunlardır;

  • Bulantı
  • Şişkinlik
  • Ağız kokusu
  • Karında gaz
  • Kabızlık
  • Mide yanması
  • Burun kanaması
  • Deri döküntüsü
  • Ürtiker (Kurdeşen)
  • Kaşıntı
  • Şişlik
  • Solunumda hırıltı

EPA ve DHA sı En Yüksek Balık Yağı Markaları Nelerdir?

  • EFA-S 1200 Omega-3:Bir kutudaki EPA + DHA oranı 29.700 mg’dır
  • Ocean Plus Omega-3: Bir kutudaki EPA + DHA oranı 31.800 mg’dır.
  • Krilom Omega-3: Bir kutudaki EPA + DHA oranı 28.750 mg’dır.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.