Pangastrit Hastalığı
Mide iç duvar kaplamasının yani mide mukozasının iltihaplanmasına gastrit denir. Pangastrit ise mide mukozasının en az 3/5’inin iltihaplanması demektir. Normal gastrit hastalığında mide iç çeperinin yalnızca belli bir bölümü iltihaplanırken, pangastrit hastalığınde ise mide iç çeperini bir çok bölümü iltihaplanmıştır. Midede bulunan helikobakter pilori bakterisi, asit fazlalığı, stres, üzüntü, midede mikrop veya kullanılan ağrı kesici ilaçlar yan etki olarak eritematöz pangastrite ve pangastrite yol açabilir. Pangastrit geçici veya kalıcı bir sağlık sorunu olup olmadığına göre 3’e ayrılır; Akut, subakut veya kronik pangastrit. Kronik pangastrit haftalar aylar boyunca geçmezken, akut pangastrit daha kısa sürer. Pangastririn kesin teşhisi için Endoskopi yapılması yani mide içine küçük bir kamera salınıp midenin kamera ile izlenmesi şarttır. Doktor ihtiyaç duyarsa biyopsi yapabilir (mideden doku alınıp test edilmesi) Pangastrit ve Eritematöz Pangastrit tedavisi ilaçlarla yapılır. Dirençli gastritlerde Helicobacter pylori mikroorganizmasının varlığı araştırılmalıdır.
Eritematöz Pangastrit Nedir?
Eritematöz Pangastrit mide iç yüzünde bulunan ince zar tabakanın iltihaplanmasına denir. Midemiz genelde pembe renkli, içi düz değil, girintili ve çıkıntılı, içinde de berrak veya beyaz salgı olan bir organdır. Bu organın iç yapısının görüntüsü pembe değil de yer yer kırmızı renk almış ve şiş gibi görünüyorsa ve bütün mide bu görünümde ise buna eritematöz pangastrit denir.
Pangastrit Ve Eritematöz Pangastrit Belirtileri
- Midede şişlik
- Sık sık geğirme
- Şişkinlik
- Sırt bölgesine ve karın çevresine vuran mide ağrısı
- Karın bölgesinde rahatsızlık
- İstemsiz kilo kaybı
- Mide bulantısı, kusma
- Kabızlık
- Midede yanma
- Midede dolgunluk hissi
- Yemeklerden sonra hazımsızlık
- Gaz çıkaramama
- Gaz
Pangastrit Ve Eritematöz Pangastrit Tedavisi Nasıl Yapılır, Hangi Doktora Gidilir?
Pangastrit Ve Eritematöz Pangastrit hastalıklarından muzdaripseniz Gastroloji bölümü doktoruna gitmelisiniz. Doktor öncelikle bu hastalığın neden kaynaklandığı tespit edecek ve gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Hastalık enfeksiyon kaynaklı ise antibiyotik ve mide koruyucu ilaç reçete edecektir. Stres kaynaklı ise düşük dozlu antidepresan da yazabilir.
Pangastrit Ve Eritematöz Pangastritin Geçmesi İçin Uzman Önerileri
- 21 gün boyunca her gün sabahları aç karnına yarım fincan tahin için.
- Baharatlı, asitli, yağlı sıcak soğuk içecek ve yiyeceklerden uzak durun
- Alkol ve sigara kullanmayın
- Günde 8-10 su bardağı su içmeyi alışkanlık haline getirin.
- Sebze ağırlıklı beslenin.
Pangastrit Ve Eritematöz Pangastrit İle İlgili Doktorlara Sorulara Ve Cevapları
Sual: Hocam öncelikle kolay gelsin benim rahatsızlığım pangastrit sıkıntım var bir çok doktora gittim birçok ilaç kullandım sıkıntılarım hiç geçmedi artı hap ilaç kullanacağım usandım benim derdime bir çare lütfen
CEVAP
Dahiliye Doktoru Tarkan Karakan’ın cevabı: ( Bu durum sadece mideden kaynaklanmayabilir. pankreas safra kesesi gibi organların nadir hastalıkları da buna neden olabilir. Çölyak hastalığı, yeni tanımlanan non-çölyak gluten hassasiyeti, besin alerjileri de nadir hastalıklar arasındadır.)
Sual: Karın şişmesi ve ağrısı şikayetiyle doktora gittim. Endoskopi yapıldı ve pangastrit tanısı koyuldu. Tedavi gördüm 1 aylık paket ilaçlarla ve biraz geçti. Ardından tekrar başladı bu şişmeler ve yemeden içmeden kesildim. Her şeye korkuyla yaklaşıyorum. Mide koruyu hap artık fayda etmiyor gibi gittiğim doktor koruma hapı yazıp yolluyor. Ağrılarım ve şişliğim fazla oluyor sonra geçiyor ve iniyor şiş. Ne yapmam lazım yol gösterir misiniz?
CEVAP
Dahiliye Doktoru Orhan Tarçın’ın cevabı: (Endoskopi yapılıp tedavi verildiyse ve şikayetleriniz halen geçmiyorsa, bu şikayetlere neden olabilecek diğer organlar araştırılmalıdır. Eğer diğer organlarda bir problem bulunamaz ise bir gastroenteroloji uzmanı tarafından mide yine değerlendirilmelidir. Bu şikayetlere neden olabilecek bir patoloji bulunamazsa somatoform bozukluk olarak değerlendirilip bu yönde tedavi verilebilir.)
Sual: Eritematöz pangastrit ( alkalen reflü ) ne demektir?
CEVAP
Dahiliye Doktoru Ali İnce Tüzün’ün cevabı: (12 parmak barsağının yangısıdır. Bu durum asit fazlalığından veya mkroptan olabilir.)
Hocam Benin pangastrit im var her ilaci kulandim am a fayda etmedi piskiyatriye gitim bana bir hap Verdi o bile ise yaramadi bana yardimci olursaniz sevinirim