Hidrosalpinks Belirtileri Nedenleri Tedavisi

Hidrosalpinks Nedir Hidrosalpenks Olup Hamile Kalanlar Var mı?

0 1.231

Hidrosalpinks Nedir? Belirtileri Nedenleri Tedavisi

Hidrosalpinks; rahimin her iki kısmında yer alan ve yumurtayı rahim boşluğuna taşıyan fallop borularının tekinde veya her ikisinin ucunda tıkanıklık meydana gelmesi nedeniyle bu boruların içinde sıvı birikmesi durumuna verilen isimdir. Bu sıvı; fallop tüplerinin kaplayan doku tarafından üretilmektedir. Hidrosalpinks ise yumurtalık ve fallop tüplerindeki iltihabın tedavi edilmediği durumda meydana gelen bir problemdir. Fallop tüplerinde meydana gelen enfeksiyon sebepli fallop tüplerinin ucu birbirine yapışır. Normalde içinde bulunan hücrelerin salgıladığı ve karın boşluğuna akan sıvılar fallop tüplerinin içinde birikmeye başlar.

Hidrosalpinks hastalığı kadınlarda uygulanan tüp bebek tedavinin başarı oranını %50 kadar düşürür. Eğer Hidrosalpinks olunmasına rağmen gebe kalınmış ise bu bebeklerde düşüş veya dış gebelikler meydana gelebilir. Hidrosalpinksin neden olduğu en büyük problem gebe olamama yani kısırlıktır.

Hidrosalpinks Belirtileri Nelerdir?

Çoğunlukla vücutta Hidrosalpinks hastalığı herhangi bir belirti göstermemektedir. Fakat ara ara bası hissi ve kasık ağrıları görülebilmektedir. Hidrosalpinks sebepli yaşanan en yaygın belirti cinsel ilişki sırasında kasıklarda ağrı meydana gelmesidir. Bu tür ağrılar hastalarda ara ara veya sürekli yaşanabilir. Hidrosalpinks genellikle kadınlarda gebe kalmama problemi ile doktora başvurulduğunda anlaşılan bir hastalıktır.

Hidrosalpinks Nasıl Teşhis Edilir?

Hidrosalpinks için ultrason ile muayene edilmektedir. Bu muayene ardından sıvı birikmesi anlaşılsa da kesin tanı için histerosalpingografi (HSG) adlı rahim ve fallop tüplerininin ilaçlı filmi uygulanmaktadır. Bu testin sonucunda tüplerde yaşanabilecek tıkanıklıklar görülmektedir.

Hidrosalpinks Nasıl Tedavi Edilir?

Hidrosalpinks tanısı konulan hastalarda tedavi gereklililk durumu hastanın çocuk sahibi olmayı isteyip istememesine göre farklılık göstermektedir. Çocuk sahibi olmak istemeyen Hidrosalpinks hastalarında takip yeterli olmaktadır. Ancak eğer hasta çocuk sahibi olmak istiyorsa döllenme yani yumurta ile spermin buluşmasını sağlamak için gerekli olan tedavilerin uygulanması gerekmektedir. İlk olarak tıkanan fallop tüplerine laparoskopi uygulanır yani ameliyat ile tüplerin açılması sağlanır. Laparoskopi ameliyatında hastaya genel anestezi uygulanır ve ince bir teleskop göbek deliğinden karın içine sokulur ve bu sayede karın içindeki organlar görüntülenir. Bu sayede tüplerin uçları açılır. Çocuk sahibi olmak için bu tüplerin açılması yeterli olmayabilir.

Hastalarda tüplerin içinde biriken sıvının basıncının tüycüklere zarar vermiş olabilir. Ayrıca Hidrosalpinkse sebep olan enfeksiyon; fallop tüplerinin ucunda yapışmaya neden olduğundan tüpün içinde de yapışkanlıklar görülebilir. Ayrıca tüplerin açılmasına karşı ameliyat sebebiyle tekrar yapışma görülebilir. Bu yüzden de eğer tedavi sonrasında tüpler tamamen açılmışsa normal şekilde gebelik oluşmaktadır. Bu durumda gebelik 6 ay içinde meydana gelmelidir. Eğer bu sürede kişi hala gebe kalamadıysa tüp bebek tedavisine geçilmelidir.

Hidrosalpinkste Tüp Bebek Tedavisi

Hidrosalpinks hastalığında hastaya tüp bebek tedavisine başlanmadan evvel fallop tüplerinin alınması veya tüpler ile rahim bağlantısının kesilmesi gerekmektedir. Bunlardan sonra tüp bebek tedavisi sonucunda gebe kalma şansı yükselmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.