İdrarda Beyaz Kum Noktalar Kepekler Nedenleri Tedavisi

İdrarda Beyaz Tortu, Beyaz Parçacıklar Neden Olur Nasıl Geçer?

0 19.816

İdrarda Beyaz Tortu, Beyaz Parçaçıklar, Beyaz Kum, Beyaz Noktalar, Kepek Neden Olur?

Sağlıklı idrar görünümü soluk sarı ve berraktır. Ancak bazı insanlar idrarlarında bir sağlık problemi işareti olabilecek beyaz parçacıklar görür.

İdrarda Görülen Beyaz Tortunun Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu idrarda beyaz parçacık görülmesinin temel sebeplerinden biridir. İdrar yolu enfeksiyonu idrar yoluna bakteri girdiğinde ve mesaneye, böbreklere ya da bulaştığında meydana gelir.

İdrar yolu enfeksiyonunun diğer belirtileri: karın ağrısı, idrar yapma ihtiyacı, idrar yaparken ağrı, bulanık idrar rengi, kötü kokulu idrar, ateş ya da üşümedir. İdrar yolu enfeksiyonları genellikle antibiyotikle tedavi edilir.

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar oral, anal ya da vajinal cinsel birliktelikle bulaşan enfeksiyonlardır. Bel soğukluğu, chlamida ve trikomoniasis kadın ve erkeklerin idrarlarında beyaz parçacıklara yol açabilecek cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır.

Böbrek Taşları ve Kum

Böbrek taşları vücuttaki ürik asit ya da kalsiyum oksalat gibi maddelerin seviyesindeki artışla oluşur. Bu artış idrar yolunda birikebilir ve böbrek taşlarına dönüşebilir. Eğer böbrek taşları küçükse, vücut kişiye fark ettirmeden bunları atabilir. Küçük beyaz parçacıklar şeklinde görülebilirler. Böbrek taşları aynı zamanda karında ciddi ağrılara ve sürekli idrara çıkma ihtiyacı, idrar yaparken zorlanma, idrar yapma sırasında yanma ve ağrı, kötü koku, kanlı ya da bulanık idrara sebep olabilir.

Tersine Boşalma

Tersine boşalma daha önce duymadığınız bir terim olabilir. Temel olarak, boşalma sırasında meninin penisin dışı yerine idrar torbasına çıkmasıdır. Hiçbir ağrıya neden olmazken idrarınızda beyaz taneciklere sebep olabilir.

Hamilelik

Hamilelik boyunca idrarda beyaz parçacıklar ve diğer belirtilere sebep olabilecek birçok hormonsal değişim yaşanır. Bu normaldir ve endişelenilecek bir durum değildir.

Bazı İlaçların Yan Etkileri

Dorzolamide ve Acetazolamide gibi karbonik anhidraz ilaçlar da idrarda beyaz dokulara neden olmaktadır. Bu ilaçlar çoğunlukla epilepsi ve glakom(karasu) hastalığının tedavisinde kullanılır.

Prostat İltihabı

Prostat iltihabı prostat bezi iltihabı anlamına gelir ve salgı bezi yakınında bakteriyel enfeksiyona neden olabilir. İdrarda beyaz parçacıklar oluşturabilir.

Ovulasyon (Yumurtlama)

Bazı kadınlar yumurtalama boyunca daha fazla servikal mukus üretebilir. Bu mukus süte benzer ya da kremsi yapıya sahip olabilir ve idrardaki beyaz ipliksi yapılara benzeyebilir. Mukusun bir kısmının idrara bulaşması normalken, eğer idrar kötü kokuluysa doktora gidilmelidir.

Maya Mantarı Enfeksiyonu

Maya mantarı enfeksiyonu idrarda beyaz parçacıklara neden olabilir. Mantar sağlıklı kadınların genital florasında doğal olarak bulunur fakat bazı durumlarda mantar vajinada hızla artabilir ve enfeksiyona sebep olabilir. Mantar enfeksiyonu sıklıkla peynire benzeyen yoğun, topak topak akıntıya sebep olabilir. Bu akıntı idrarla karışabilir ve idrarda beyaz parçacık görünümüne yol açabilir. Buna ek olarak mantar enfeksiyonu vajinada kızarıklık ve yanma, batma hissi, idrar yaparken yanma, cinsel ilişki sırasında ağrı gibi başka belirtilere sebep olabilir. Doktorlar mantar enfeksiyonu tedavisinde reçeteli ya da reçetesiz mantar önleyici ilaçlar tavsiye etmektedir.

Bakteriyel Vajinozis

Bakteriyel vajinozis vajinadaki bakteri dengesizliğinden kaynaklanan bir iltihaptır. İdrarda pis koku, idrar yaparken yanma hissi gibi birçok belirtiye sebep olabilir. Aynı zamanda bazı kadınlar idrara karışıp beyaz parçacık oluşturabilecek ince, grimsi beyaz akıntı da fark edebilirler. Bakteriyel vajinozis tedavisi antibiyotiklerle sağlanır.

İdrarda Beyaz Tortu Ve Parçacıklar İçin Hangi Doktora Gidilir, Nasıl geçer?

Üroloji(Bevliye) doktoruna başvurup teşhise göre gerekli tedavi uygulanmalıdır.

Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?

Eğer beyaz bulanık idrarınıza aşağıdaki durumlardan herhangi biri eşlik ediyorsa doktora gitmelisiniz:

  • İdrarınızı yapma ihtiyacı hissedersiniz fakat sadece az miktarda bulanık idrar ortaya çıkar.
  • İdrarınızı yaparken yanma hissi yaşarsınız
  • Bulanık idrar pis bir kokuya sahiptir
  • Karnınızda rahatsızlık hissedersiniz.
  • Üşüme olmadan ateşlenirseniz 
  • Bulantı ve kusma yaşarsınız
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.