İnce Bağırsak Bölümleri Anatomide Duodenum, Jejunum ve İleum

İnce Bağırsak Bölümleri ve Bu Bölümlerin Görevleri Özellikleri

0 26

İnce Bağırsak Nedir?

İnce bağırsak sindirim sisteminin en uzun organıdır. Bu organ bir boru şeklindedir ve mide ile kalın bağırsak arasındaki gıdalardaki besinleri emilimini gerçekleştirmektedir. İnce bağırsak 3 kısımdan oluşur: duodenum, jejunum ve ileum ve toplamda 6 metreye kadar ulaşmaktadır. İnce bağırsağın asıl görevi, vücuda giren besinlerin vücudun ihtiyacına göre parçalanmasını ve emilmesini kolaylaştırıp besinleri sindirmektir. Sindirdiği besin besin maddeleri dışındaki kan damarlarına iletir ve bu sayede bu maddelerin kan dolaşımına katılmasını sağlar.  Vücutta tüketilen besinler sırasıyla önce ince bağırsakta işlenir ve oradan kalın bağırsağa yani kolona geçer.

İnce Bağırsağın Bölümleri Nelerdir?

Sindirim sisteminin hayati önemli organlarından biri olan ince bağırsağın uzunluğu yaklaşık 6 metredir. Bu uzun tüp şeklindeki organ, mideyi kalın bağırsağa bağlamaktadır. İnce bağırsak, uzun yapısı dolayısıyla karın içinden bükülmeli ve dönmelidir. Vücudun sindirimi çoğunlukla ince bağırsakta gerçekleşir ve burada besinlerdeki vitamin, mineral, yağlar ve su emilmektedir. İnce bağırsağın bölümleri şunlardır:

Duodenum (Oniki Parmak Bağırsağı)

İnce bağırsaktaki at nalına benzer bölümüne Duodenum, diğer adıyla oniki parmak bağırsağı denilmektedir. Midenin hemen altında yer alan Duodenum ortalama olarak 20-25 cm uzunluğundadır. Diğer bir deyişle, mide ile ince bağırsağın birleştiği yerdir Duodenum. İnce bağırsağın en kısa yeri olup ilk başında yer almaktadır. Duodenumun asıl görevi, enzimler sayesinde ince bağırsaktaki gıdaları parçalamaktır. Ek olarak inceparmak bağırsağı, midenin boşalma hızını da hormonal olarak düzenlenmesini de sağlamaktadır.

Jejunum

Jejunum; sindirim sisteminin en önemli organlarından biri olan ince bağırsaktaki Duodenum ve İleum arasında yer alan bölümdür. Uzunluğu yaklaşık 25 metre olan Jejunum ince bağırsağın beşte ikisini oluşturmaktadır. Jejunumun asıl görevi; tüketilen besinlerdeki yağ asitleri, şeker ve amino asitlerin emilmesini sağlamaktır. Jejunumun rengi kırmızıdır çünkü onu besleyen birçok kan damarına sahiptir ve Jejunumu kaplayan hücreleri, vücutta sindirim sırasındaki gıdaların besin maddelerini emilimini sağlamakla görevlidir. Emilen bu besin maddeleri ince bağırsaktaki Duodenum, Jejunum ve İleum sayesinde  vücuttaki kan dolaşımına aktarılır.

İleum

İnce bağırsağın en uzun ve son bölümüne İlum adı verilir. Bu bölüm Jejunumu kalın bağırsağa bağlar. Besinlerinin sindiriminin çoğunluğunu sağlayan İleum sayesinde mikrobesinlerin kana emilimi gerçekleşir. Diğer bir deyişle, İleum sayesinde besinler daha fazla sindirilir. Bu yoğun emilim sonrasında geriye kalan besinler ise kalın bağırsağa aktarılmaktadır. Daha doğru tabirle, İleum tüketilen gıdalardaki yağ, protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral gibi besin maddelerini ve suyu emerek vücudun kullanımına hazır hale getirmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.