Limbik Beyin Ne Demektir Bölümleri ve Görevleri

Limbik Sistem Nedir Ne İşe Yarar Nelerden Oluşur?

0 28

Limbik Sistem Ne Anlama Gelir?

Limbik sistem, beyindeki en karmaşık yapılardan biridir. Vücutta en hayati sistemlerden birisi olan limbik sistemi, vücudu herhangi bir tehlike durumunda uyarır ve savunmaya geçmesini sağlar. Bu sistem vücutta bilinçli ve bilinçsiz tüm işlevler dahil olmak üzere vücudun işleyişini kontrol altına tutar. Limbik sistemi vücuttaki bir tür kontrol merkezidir.

Limbik Sistem Ne Demektir?

Hafızanın kontrolünü sağlayan ve duygusal dürtüleri denetleyen limbik sistemi bir tür beyin ağ sistemidir.  Bu sistemin denetlediği fizyolojik ve psikolojik işlevlerden bazıları şunlardır:  sinir ağları, davranış, duygu, motivasyon, davranış, hafıza oluşumu, koku alma, rüya görme, iştah ve cinsel dürtü. Limbik sistem bütün bu sıraladığımız işlevlerin diğer beyin yapılarıyla birlikte sorunsuz şekilde çalışmasını sağlar. Limbik sistemin fonksiyonunu yerine getirememesinden dolayı epilepsi, limbikensefalit, demans, anksiyete bozukluğu, şizofreni ve otizm gibi birçok sağlık sorunu ortaya çıkar.

Limbik Sistem Ne İşe Yarar?

Limbik sisteminin görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Vücutta korku, öfke, zevk ve üzüntü gibi birçok farklı duyguların salgılanmasına yardımcı olur ve insanların iletişim içerisinde olmasına ve fiziksel ve psikolojik hastalıkların ortadan kalkmasına yardımcı olur.
  • Vücutta anksiyete, öfke ve korku gibi birçok farklı duygusal davranışı denetler.
  • Vücudun bir tehdit ile karşılaştığında zaman kaybetmeden tepki vermesine yardımcı olan, halk arasında savaş ya da kaç tepkisi olarak bilinen akut stresi mekanizmasının kontrolünü sağlar.
  • Limbik sistem beyinde tüm duygusal işleyişini denetleyen bölümüdür. Bu sistem; kendi içinde  amigdala, hipokampus, hipotalamus ve talamus gibi duyguları kontrol eden bölümleri kapsar.

Limbik Sistem Yapıları Nelerdir?

Amigdala

Amigdala, beyin hipotalamus bezinin üstünde bulunur ve şekil itibariyle bademe benzemektedir. Beynin “korku merkezi” olan amigdala davranış ve duyguların işleyişinde de görev sahibidir.

Hipokampus

Hafıza ve bilginin beyinde işlenmesini sağlayan hipokampus beynin çok önemli parçalarından birisidir. Ayrıca hipokampus beyinde hafıza oluşumu, öğrenme süreci ve duyguların işleyişini sağlar.

Hipotalamus

Beynin en küçük parçası olan hipotalamus, vücudun hayati işlevlerinden olan büyüme ve uykuyu denetlemektedir.

Talamus

Talamus, tat alma, görme, dokunma ve işitme gibi 4 duygu organından sorumlu olan bir bölgedir, sadece koku almayı kontrol etmez. Talamus, beyin sapının tepesinde bulunur, diğer bir deyişle tüm beyine bağlantısı vardır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.