Kalın Bağırsak Bölümleri Anatomide Kaça Ayrılır

Kalın Bağırsak Bölümleri ve Bu Bölümlerin Görevleri Nelerdir

0 14

Kalın Bağırsak Bölümleri ve Bu Bölümlerin Görevleri Nelerdir

Vücudumuzdaki en önemli organlardan biri olan kalın bağırsakların uzunluğu yaklaşık 1,5 metredir. Kalın bağırsaktaki bölümler şunlardır; çekum, kolon, rektum, anal kanal ve anüs.

Kalın Bağırsağın Bölümleri Nelerdir?

Sindirim sisteminin son organı kalın bağırsaktır. Burada dışkının oluşması ve dışkının ortadan kaldırması gerçekleşir. Bunlara ek olarak kalın bağırsak; vücuttaki atık maddelerdeki elektrolitlerin, vitaminlerin ve suyun emilmesini de sağlamaktadır. Kalın bağırsağın diğer bir ismi de kolondur. Kalın bağırsağın bölümleri şunlardır;

Çekum

Kalın bağırsağın ilk bölümüne çekum adı verilir ve bu bölge kalın bağırsak ve ince bağırsağın birleştiği yerdir. Diğer bir adı kör bağırsak olan çekum yaklaşık 6-7 cm uzunluğunda olup kalın bağırsağın en geniş kısmıdır. Burada, bağırsak sindirimi ve emilimi gerçekleşir ve arda kalan sıvılar emilip çekum yapısındaki mukus ile karışır.

Rektum

Kalın bağırsağın anüsün hemen önündeki bölgeye rektum adı verilir. Bu bölüm yaklaşık 10-15 cm’dir ve burada dışkı geçici olarak depolanmaktadır.  Rektum; depolanan dışkı yeterli miktara ulaştığında gerilir ve bu sayede vücutta dışkı hissi oluşmasını sağlar.  Diğer bir deyişle, rektum vücuda “kaka sinyali” gönderen bölgedir. Bu durumda kişi tuvaletinin geldiğini hisseder ve tuvalete gider. Rektum 3  tabakadan meydana gelmektedir. Rektumun en iç yüzeyindeki mukozada salgılanan mukus sayesinde dışkının geçişi kolaylaşmaktadır. Kısaca, kalın bağırsaktaki son bölge olan rektumun asıl görevi vücuttaki dışkıyı bir süre saklamaktır.

Kolon

Kalın bağırsağın en son kısmı ise kolondur. Kalın bağırsağın rektumdan ince bağırsağa kadar olan kısmı olan kolon sindirim sisteminin en önemli parçasıdır. Bu parça sayesinde kalın bağırsak anüse bağlanmaktadır. Kolonun asıl görevi dışkıyı sıvılaştırması ve bu sayede bağırsakların işini kolaylaştırmaktır. Ek olarak kolon atıkları işler ve bu da bağırsağın dışkıyı boşaltmasına yardımcı olur.

Anal Kanal

Kalın bağırsağın en son kısmındaki rektumun en son 3-4 cm’lik kısmı anal kanal olarak adlandırılır. Anal kanalın asıl görevi gazın ve dışkının tutulmasını sağlamaktır.

Anüs

Anüs kakanın çıktığı deliğe denir.  Vücutta sindirim sisteminin en son noktası anüstür. Kalın bağırsakta rektumun bitişi ve dışkının dışarı çıktığı yer anüs olarak adlandırılır. Anüsün yapısı kas grubundan, sinirlerden ve damarlardan meydana gelir ve asıl görevi artık vücutta sindirimini bitirmiş besin maddelerinin vücutta kullanılmamış kısımlarının vücuttan atılmasını sağlar. Anüs sayesinde dışkı dışarı atılır ve bu yapı vücutta insan kontrolünde açınıp kapanır bir sisteme sahiptir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.