Balgamda Çizgi Şeklinde Kan, Kan Pıhtısı, Hafif Kan Hangi Bölüm Bakar?

Kanlı Balgam Neden Gelir Neden Olur Balgamdan Kan Gelmesi Olması

0 4.078

Balgamla Kan Gelmesi Nedenleri Ve Tedavisi

Kanlı balgam, kişinin balgamında kan bulunması tüberküloz yani veren hastalığından zatürreye kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. Makalemizde bu durumun nedenlerinden ve tedavisinden bahsedeceğiz.

Kanlı Balgam, Balgamda Kan Bulunması Neden Olur?

Bronşit:

Bronşit akciğerdeki bronşların iltihaplanmasıdır. Bu durum bakteriyel ya da viral enfeksiyondan kaynaklanabilir. Bronşit eğer tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden belirtileri teşhis etmek ve olabildiğince erken tedavi edilmesi gerekir. Kanlı balgam, halsizlik, göpüs ağrısı, balgamlı öksürük ve diğer belirtilere sebep olan bronşit bronş tüplerinde iltihaplanmaya sebep olur.

Tüberküloz:

Tüberküloz akciğerlere zarar veren bakteriden kaynaklanan bir hastalıktır. Tüberküloz hasta kişi öksürdüğünde ya da hapşırdığında yayılan bulaşıcı bir hastalıktır. Tüberküloz belirtileri kanlı balgam, göğüs ağrısı, ateş, halsizlik ve gece terlemesidir.

Zatürre:

Zatürre virüs, bakteri ya da mantarların sebep olduğu bir enfeksiyondur. Genel belirtileri göğüs ağırısı, ateş, öksürük, kanlı balgam ve nefes darlığıdır.

Akciğer fibrozisi:

Fazla lifli bağlayıcı doku (fibrozis) kanı taşıyan akciğer damarlarından koptuğunda, akciğerlere kaçabilir ve öksürükte kanlı balgam çıkmasına neden olabilir.

Bronşektazik:

Bronşektazik bronş tüplerinin kalıcı olarak hasarlandığı, genişlediği ve kalınlaştığı durumdur. Bu durum bakteri ve mukusun ciğerlerde birikmesine izin verir. Solunum yollarında tıkanma ve enfeksiyonla sonuçlanır. Bronşektazik kronik öksürük, kanlı balgam, hırıltılı solunum ve nefes darlığı gibi belirtilere sebep olur.

Akciğer apsesi:

Akciğer apsesi akciğer dokusunda ortaya çıkan bir bakteriyel enfeksiyondur. Enfeksiyon doku ölümüne ve o boşlukta birikmeye sebep olur.  Akciğer apsesinin tedavisi uğraştırıcı olabilir ve yaşamı tehdit edebilir. Akciğer apsesinin en belirgin belirtisi balgamlı öksürüktür. Balgam kanlı, iltihaplı, pis kokulu olabilir.

Kistik Fibrozis:

Kistik fibrozis kalıcı akciğer enfeksiyonuna neden olan ve zaman için nefes almayı kısıtlayan genetik bir hastalıktır. Kistik fibroziste mukus üretme bezleri aşırı çalışır, solunum yolları ve sindirim kanalını tıkayan kalın ve yapışkan mukus üretir. Solunum kanallarının mukusla dolu olmasından dolayı durum zorlaşır ve kanlı balgam gibi sorunlar ortaya çıkar.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (COPD):

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı solunum yollarının akciğerlerden tıkanmasına sebep olan kronik iltihaplı akciğer hastalığıdır. COPD  nefes almayı zorlaştırır. Belirtiler en başta öksürük ve nefes darlığıyla başlayarak hafif olabilir. İlerledikçe nefes almak daha da zor hale gelebilir. Aynı zamanda hırıltılı solunum, göğüs darlığı ve kanlı balgam problemleri yaşayabilirsiniz.

Akciğer Embolisi:

Akciğer embolisi kanın akciğerde pıhtılaşmasıdır. Akciğerin bir bölümüne ve diğer organlara hasar verebilir. Kandaki oksijen düzeyini azaltır. Akciğer embolisinin belirtileri pıhtının boyutuna ve akciğerin neresinde bulunduğuna bağlıdır. Akciğer embolisinin belirtilerinden biri kanlı balgamdır.

Akciğer Kanseri

Akciğer kanseri, uzun süre sigara kullanan insanlarda sık rastlanır. Akciğer kanserinin ilk belirtilerinden biri kanlı balgam çıkarmaktır.

Kalp Hastalıkları

Bazı kalp damar hastalıkları kırmızı balgam belirtisi gösterebilir. Bunlar mitral darlık, kalp yetmezliği, arteriyovenöz malformasyon vb kalp kapak hastalıklarıdır. Sabah kanlı balgam fark edildiğinde, bu bir kalp hastalığı riski sinyali olabilir.

Diğer Durumlar

Balgamda kana yol açabilen sarkodoz, amiloidoz, lenf hastalıkları, belli ilaçlara karşı reaksiyon, trambositpeni, trombotik trombositopenik purpura gibi pıhtı hastalıkları, hemofili gibi pıhtılaşma bozukluğu vb. gibi diğer durumlar da vardır.

Balgamda Çizgi Şeklinde Kan Neden Olur?

Balgamdan kan gelmesi, uzun süreli öksürüklerle birlikte küçük kılcal damarların çatlamasına bağlı meydana gelebilir. Bu durum balgamda çizgi şeklinde kan gelmesine yol açabilir.

Balgamda Kan Durumunda Hangi Doktora Gidilir?

Kanlı balgam için Göğüs Hastalıkları bölümüne gidilir.

Balgamda Kan Nasıl Geçer?

Kanlı balgamın tedavisi bu durumun neden kaynaklandığına göre değişir. Şayet enfeksiyondan dolayı meydana geldiyse doktor antibiyotik reçete eder.

Kanlı Balgam Geçmesi İçin Doğal Ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Kanlı balgamın geçmesi için;

  • Günde 10-12 bardak su için.
  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için bol sebze ve meyve tüketin.
  • Bol bol dinlenin, uyuyun.
  • 2 tatlı kaşığı üzüm suyunu ve 2 tatlı kaşığı balı karıştırın. Günde 3 kez için. Bu kırmızı balgam öksürüğünü rahatlatır.
  • Yarım tatlı kaşığı zencefil suyu ve 1 tatlı kaşığı balı karıştırmak kanlı balgamlı öksürükte etkilidir.
  • Günde en az iki kez bal karıştırılmış ılık süt için. Bu solunum yollarınız ve boğazınızdaki rahatsızlığı yatıştırır.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.