Kereviz Nedir? Kereviz Sapının Yaprağının Sağlığa Faydaları

Kerevizin Faydaları Kereviz Nelere İyi Gelir? Maddeler Halinde

0 9

Kereviz Nedir, Kerevizin Faydaları Nelerdir?

Kereviz ılık iklimlerde ve nemli topraklarda yetişen yaprakları ve kökleri sebze olarak kullanılabilen maydanozgiller ailesinden olan sağlık için çok faydalı bir sebzedir.

Kerevizin, Kereviz Sapının Yaprağının Faydaları Nelerdir? Maddeler Halinde

  • Kötü kolesterolü düşürür, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu kerevizin karaciğeri temizleyen harika bir sebze olduğunu bildiriyor.
  • Kereviz anti-inflamatuarlar, özellikle de flavonoid ve polifenol antioksidanlar içeriği ile vücuttaki iltihabı giderir.
  • Kereviz sindirim sistemini çalıştırır, mide gazını söktürür.
  • Kereviz yüksek tansiyonu düşürür, tansiyonu kontrol altına alır.
  • Pharmaceutical Biology Dergisinde yayınlanan 2010 tarihli bir araştırmaya göre kereviz ülseri önleyen sağlıklı bir sebzedir.
  • Kereviz düşük kalori içeriği ve yağ içermeyen yapısı ile kilo vermenizde önemli rol oynar.
  • Kereviz antimikrobiyal içeriği ile enfeksiyonlarla savaşır hastalıkları önler.
  • Kereviz antioksidan açısından zengin bir sebze olduğundan kansere yakalanmayı engeller.

Kanseri Önler

Kereviz, poliasetilen, ftalid ve flavonoid gibi kanser önleyici pek çok bileşenler barındırır. Bu kanser karşıtı elemanlar, kanserojenleri yani kansere neden olan zararlı maddeleri vücuttan atar. Kereviz ayrıca kumarin ismindeki madde de içerir ve bu madde de akyuvarların aktivitesini arttırarak, kanseri önlemeye yardımcı olur. Bu antioksidan bileşenler vücutta dolaşan ve organlara zarar verip, kanser gibi ciddi sorunlara sebep olan serbest radikalleri bulup, yok eder.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Kereviz sağlık için çok faydalı olan antioksidanlardan oluşur ve bu antioksidanlar da bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Kereviz içerisindeki antioksidanların aktiviteleri sayesinde, bağışıklık sistemi daha etkili ve daha aktif olur. Kerevizin içerdiği fazla miktarda C vitamini sayesinde, kerevizin fazla miktarlarda tüketimi, soğuk algınlığı riskini önler ve kişiyi birçok hastalığa karşı korur.

Enfeksiyonları Önler

Kereviz yüzlerce yıldır antibakteriyel özellikleri sayesinde bitkisel bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Kereviz , bakteri ve mikrop önleyici özellikleri çok uzun yıllardır enfeksiyonlara karşı savaşmada fayda göstermektedir.

Kabızlığı Giderir

Kerevizin doğal yumuşatıcı etkisi, kabızlık sorununu çözer. Ayrıca sinirleri gevşeterek doğal bir yumuşatıcı vazifesi görür.

Sinir Sistemini Güçlendirir, Kişiyi Sakinleştirir

Alkalin mineral içeriği sayesinde kerevizin sinir sistemi üzerinde tamamiyle bir sakinleştirici etkisi vardır. Ayrıca uyku sorunu çekenlerce sık sık tüketilmesi önerilir.

Kötü Ağız Kokusunu Yok Eder

Kereviz kötü ağız kokusunu iyileştirebilecek en iyi bitkilerden biridir. Sert ve çıtır çıtır yapısı sayesinde kereviz, ağzınızda kalmış mikroorganizmaları ve yemek kalıntılarını yok eder. Bu sebeple kereviz, bütün dünya genelinde sıklıkla tüketilmektedir.

Astıma Şifadır

Kerevizin C vitamini içeriği, serbest radikallerin etkilerini önler ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Bu da sonuç olarak astıma sebep olan iltihapların ilerlemesini önler.

Ülseri Önler

Kerevizin düzenli tüketimi, ülserin tedavisi ve önlenmesinde çok etkilidir. Etanol adı verilen özel bir içeriği sayesinde kereviz, sindirim kanalının içerisinde ülserin oluşumunu önler. Ayrıca içerdiği alkoloid, tannin, flavonoid ve uçucu yağlar sayesinde bağırsaklara ve mideyi güçlendirir, sağlık verir.

Eklemleri Sağlıklı Hale Getirir

Kereviz, romatizma ve eklem iltihabı gibi, iltihap içeren hastalıklardan muzdarip insanlara çok faydalıdır. Kerevizin ayrıca iltihap önleyici özellikleri, eklemlerde şişme ve acıyı azaltır. Bu sebze bir ilaç görevi görerek, vücudunuzda ürik asitin eklemlerde birikimini ve kristallenmesini önleyerek acı ve rahatsızlığın oluşumunu önler. Ayrıca iltihaplı eklemlerde doku oluşumunu da arttırır. Kereviz, eklemleri sağlıklı hale getirmeye yardımcı olabilecek en etkili sebzedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.