Lezyon Ne Demek Tıpta Belirtileri Nedenleri Tedavisi Nasıldır?

Lezyon Nedir Ne Demek Kanser midir Lezyon Çeşitleri Nelerdir?

0 30.017

Lezyon Ne Demek?

Lezyon doku bozukluğu demektir. Bir hastalık ya da travmadan kaynaklanan, vücuttaki bir doku veya organda ortaya çıkan normal olmayan hasar ya da değişiklik olarak da tanımlanabilir.. Lezyon, iyi huylu (kanser olmayan) ya da kötü huylu (kanser) olabilir. Lezyonlar ya bakınca görünür durumda olur ya da bazı testler ile ortaya çıkarlar.

Kendine ait bir işleyişi olan ve bu işleyişinin bozulmaması gereken vücut içinde ortaya çıkan bozulmalarla sağlık problemleri meydana gelir. Herhangi bir sebepten kaynaklanan hastalığın ardından vücutta yaşanan değişimler lezyon olarak tanımlanabilirr. Kısacası, lezyon ne anlama gelir sorusuna yanıt vermek için “hastalıktan kaynaklanan değişiklikler” denilebilir. Lezyonların saptanması amacıyla bazı testler uygulanması gerekir. Vücudun her bölgesinde ve her organında oluşabildiğinden dolayı, her bölgede oluşan lezyon için farklı bir tedavi şekli gerekir.

Lezyon Belirtileri Nelerdir?

Lezyon belirtileri lezyonun nerede meydana geldiğine göre değişir. Ayrıca bulundukları kısımdan uzaktaki bölgeleri de olumsuz etkileyebilen lezyonlar da bulunur. Örneğin, omurilikte görülen bir lezyonun beyinden iletilen sinirsel uyarıları olumsuz etkilemesi sonucu, idrar yapma zorluğu, bacaklarda uyuşukluk görülebilir. Gözde bulunan bir lezyon, renk algılama sorunu ve görme bulanıklığına yol açabilir. Fakat her lezyon bu şekilde problemlere sebep olmaz. Bazı lezyonların hastayı rahatsız etmemesine ve dışarıdan görülmemesine rağmen lezyonların mutlaka tetkik edilmesi ve oluşum sebebiyle ilgili bilgi edinilmesi gerekir. Lezyon tedavisi de buna uygun şekilde sağlanmalıdır.

Lezyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lezyon tedavisinden önce hasta detaylı bir şekilde muayene edilmeli, hastaya gerekli testler uygulanmalı ve lezyonların durum, boyut, tür gibi özellikleriyle ilgili kesin sonuçlar edinilmeli. Lezyonların bulundukları bölgeden uzakta kalan bölgeleri de etkileyebileceği hesaba katılmalı ve tedavi zamanında uygulanmalıdır.

Tedavi öncesinde, hastada bulunan lezyonun iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunu incelemek gerekir. Sonrasında lezyonlu doku ya da organ tümden ele alınarak incelemeler buna göre yapılmalıdır. Bütün incelemelerin ardından tedavi için hekimin onay verdiği yöntem kullanılabilir.

İlaçla tedavi edilebilecek lezyon için ilaç tedavisi, içindeki sıvının alınması gereken bir lezyon için hayati risklere yol açacaksa cerrahi müdahaleler uygulanabilir.

Ameliyat sonrasında doku veya organlar bütünüyle temizlenmiş olsa da sık sık kontroller yapılmalı ve lezyon oluşumunun tekrarlanıp tekrarlanmadığı kontrol edilmelidir

Lezyon Kanser midir ya da Tümör müdür?

Normal olmayan bir durumu tanımlayan ve genel bir terim olan lezyon; bir kesik, yara, enfeksiyon, tümör veya kitlesel kanser bölgesini adlandırmak için kullanılabilir.

Normal gözükmeyen bazı alanlar radyolojide lezyon olarak adlandırılır fakat daha fazla inceleme yapılmadan bu alanın tümör, enfeksiyon, eski skar, kanama alanı vb. olduğu söylenemez. Yani her tümör ve kanser dokusu lezyondur ancak her lezyon tümör veya kanser değildir.

Lezyon Çeşitleri; Solid, Kistik ve Nodüler ve Kitle Lezyonu Nedir?

Lezyonların tanımlanabilmesi için şekil, kenar, iç yapısı, çevre doku farkı önemlidir. Çoğunlukla bir hastalığın ardından dokularda meydana gelen farklılıklara lezyon denir.

Solid lezyon, sert, katı ve içi dolu anlamındayken kistik, içi sıvı dolu yapıları ifade eder. Nodül ise sınırları düzgün yuvarlak ya da elips biçiminde kitlesel oluşumlardır. Çoğunlukla tiroid nodülleri olarak oluşmuş olsa da vücuttaki diğer doku ve organlarda da rastlanabilir. Özetle solid lezyonlar katı, kistik olanlar içi sıvı dolu, nodüler lezyonlar ise düzgün sınırlı yuvarlak anormal biçimdeki dokuları tanımlamak için kullanılır.

İltihap, iyi huylu bir büyüme veya habis bir büyüme olabilen yer kaplayan anormal doku ya da şişlik ise kitle lezyonu şeklinde adlandırılabilir. Kitlesel bir lezyon, apse, iyi huylu bir büyüme veya kötü huylu bir büyüme gibi yer kaplayan herhangi bir oluşum olabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.