Terapötik Küretaj Teşhis Ve Tedavi Amaçlı

Terapötik Küretaj Nedir Neden Yapılır Sonrası Kanama

0 877

Terapötik Küretaj Nedir Neden Yapılır Sonrası 

Kürtaj kazımak demektir. Anne karnında rahimde bulunan ceninin ameliyatla alınmasına, gebeliğin sonlandırılmasına kürtaj denir. Günümüzde kürtaj vakumlama yöntemiyle yapılmaktadır. Vakumlama yöntemi diğer yöntemlere göre daha güvenilir ve pratiktir. Kürtaj işlemi yaklaşık olarak 15 dakika sürmektedir ve uzman doktorlar tarafından yapılır.

Terapotik Küretaj Nedir?

Dr. İsmet Yıldırım cevaplıyor; Anne karnındaki bebeğe yapılan ultrasonda ya da tarama testlerinde bebek dünyaya geldikten sonra bebeğin hayatını tehlikeye atabilecek herhangi bir problem saptanırsa, gebeliğin durdurulması gerekli olabilir. Bu gibi durumlarda yapılan kürtaj işlemine Terapotik Küretaj adı verilir.

Dr. Sonay İşenlik’in cevabı: Anne adayının ciddi bir hastalığının olduğu ve bu hastalık için mutlaka kullanılması gereken ilaçların gebelikten dolayı kullanılamadığı durumlarda gebeliğin sonlandırılması işlemine Terapotik Küretaj denilmektedir. Ayrıca, anne karnındaki bebekte kalp atışı olmaması ya da ciddi sakatlıklar saptanması durumunda da terapotik kürtaj uygulanabilmektedir. Bu işlemin uygulanabilmesi için birçok doktorun onayıyla bir rapor hazırlanır.

Terapotik Kürtaj Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak hasta jinekoloji masasına uzanır.
  • Anestezi uzmanlarınca hastaya anestezi uygulanır.
  • Anestezi hastaya damar yolundan verilerek hasta uyutulur.
  • Rahimin içini daha iyi görebilmek için spekulm denilen alet yardımıyla rahim ağzı açılır.
  • Vakum enjektör kullanılarak gebeliğe ait parçalar çekilir.
  • Bu işlem yaklaşık 2-3 dakika sürer ve işlem bittikten sonra hasta uyandırılır.

Terapotik Kürtaj Sonrası Neler Yapılır?

Terapotik kürtaj sonrasındaki ilk bir hafta aşırı şiddetli olmayan seyrek kanamaların görülmesi normaldir.

Kürtaj yapılan hasta hastaneden aynı gün içinde taburcu edilebilir. Diyet ve yemek yeme konusunda herhangi bir kısıtlama ya da yasak konulmaz ama daha çok sulu gıdalarla beslenilmesi tavsiye edilir. Bu işlem sonrasında kabız olmamaya çok dikkat edilmesi gerekir bu yüzden daha çok kahvaltı türü yiyecekler ve çorba tüketilmelidir.

Kürtaj sonrasında doktor tarafından reçete edilen ilaçların düzenli olarak alınması oldukça önem taşımaktadır.

Kürtaj işleminden sonra duş alınmasına herhangi bir sakınca yoktur fakat vajinal bölgeye duş yapılmamalıdır. Ortaya çıkabilecek enfeksiyon riskini azaltmak için duş alırken oturmadan ayakta duş alınmalı ve vajinaya su kaçırmamaya dikkat edilmelidir. Ayrıca sabun ve duş jeli gibi kimyasalların vajinayla temasından da kaçınılmalıdır.

Kürtaj Yaptırmak İçin Yasal Süre Ne Kadardır?

Ülkemizde kürtaj yaptırmak için belirlenen yasal bir süre sınırı bulunmaktadır. Bu süre sınırı, görülen son adet kanamasından sonraki geçen 10 haftaya kadardır. Hiçbir resmi kurum bebelik süresi 10 haftadan fazla olan kişilerin kürtajı işlemini yapma yetkisine sahip değildir. 10 haftalık gebelik süresini aşmış kişilerde gebeliğin sonlandırılması yalnızca annenin hayatinın risk altında olduğu durumlarda mümkündür. Bu gibi durumlarda gebelik süresine bakılmaksızın acilen gebelik sonlandırılır.

Kürtaj Sonrası Ne Zaman Doktora Başvurmalıdır?

  • Ateş 38 derecinin üstüne çıktığında
  • Şiddetli kramplar görülüyor ve alınan ağrı kesiciler etki etmiyorsa
  • Aşırı kanama varsa
  • Kürtaj sonrasında oluşan akıntı normalden fazla ve kötü kokulu ise
  • Kürtajdan 5 gün sonra kanama hala durmamış ise vakit kaybetmeden bir uzman doktora başvurulmalıdır.

Kürtaj Sonrası Ne Zaman Hamile Kalınır?

Kürtajdan sonra ne zaman hamile kalınabileceği kürtaj işlemi uygulanan kişilerin merak ettiği bir konudur. Kürtaj işlemi bittikten sonra korunmak büyük önem taşır. Normal şartlarda, kürtaj işlemi bittikten yaklaşık 2 hafta sonra yumurtlama dönemi başlayabilir yani bu da kürtajdan 2 hafta sonra hamile kalınabileceğini göstermektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.