Zeytin meyve midir sebze mi hangi gıda kategorisinde bulunmaktadır?

Zeytin ile ünlü bölgemiz hangisidir? Hangi ilimizde en fazla üretim yapılmaktadır?

0 14

Ülkemiz zeytin çeşitleri bakımından oldukça zengin bir coğrafi konumda bulunmaktadır. Siyah ve yeşil zeytin tüketimi zevklere göre değişmekle birlikte en fazla siyah zeytin tüketilmektedir.

Sizce Zeytin Meyve mi? Sebze midir?

Zeytini zevkle tüketen kimseler de bile zeytin meyve mi sebze midir sorusu zaman zaman akla gelmektedir. Bitkibilimi uzmanlarına göre zeytin meyvedir. Çekirdeğinden çiçeklenir ve gelişir. Botanik olarak bir yiyeceğin meyve olması için çekirdek içermesi gerekir ve bitkinin çiçeğinden zeytine döner.

Zeytin Ülkemizde Hangi Bölgemizde Yetiştirilmektedir?

Zeytin (Siyah ve yeşil) ülkemizde en fazla olmak üzere Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ve  Doğu Karadeniz’de de az da olsa zeytin yetiştirilir hasadı yapılır. Vatanımızda zeytin ağacının en fazla ekildiği ve verim alındığı  kısımları Ege Bölgesinde bulunur. Sofralık ve yağlık zeytinin en fazla yetiştirildiği illerimiz Aydın, İzmir, Manisa’dır.

Üretimin % 53’ü nü tek başına Ege Bölgesi karşılamaktadır. Daha sonra % 18 ile Marmara Bölgesi gelmekte olup, % 23 ile Akdeniz Bölgesi onları takip etmektedir. Doğa koşullarının zeytin yetiştirmeye uygun olmaması sebebiyle % 6 gibi nispeten düşük üretim rekoltesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve % 0,2’si  ile Karadeniz Bölgesi gelmektedir.

Ülkemizde en fazla zeytin üretimi yapılan iller;  İzmir (% 13), Manisa (%12.5) Aydın (%12), Muğla (%10), Balıkesir (%12.5), Çanakkale (%7) ve Bursa (%5) dır. En çok zeytin ağacı Aydın, İzmir ve Manisa illerinde bulunmaktadır.

Zeytin Hangi Besin Gurubundadır?

Zeytin yağ gurubundandır. Bitkilerden elde edilen bütün yağlar, zeytin, kuruyemiş ve yağlı tohumlar, yağ gurubunda yer alırlar. Siyah Zeytin özellikle çok zengin besin muhtevası içermektedir. Zeytinin %75-80’i su, %11-15 i yağ ve %4-6 karbonhidrattan oluşmaktadır. Siyah Zeytinin yağ oranı zeytin kalitesine göre %11-15 civarındadır. Zeytin ana bileşeni  %74’le tekli doymamış yağ asidi oleik asittir.

Zeytin içeriğinde yüksel kaliteli protein ve yağ, A, C ve E vitaminleri ile Kalsiyum, Fosfor, Kükürt, Magnezyum gibi vücut için faydalı mineraller barındırır.

Siyah zeytin tam bir E vitamini deposudur. Çok güçlü bir antioksidan olması sebebiyle hastalıklara karşı bağışıklığımızı destekler. Ayrıca zeytinde kalp dostu omega 3,6,9 gibi yağ asitleri bolca bulunmaktadır. Osteoporoz ve kemik kaybı riskini  minimum seviyelere düşürdüğü bilimsel makalelerde sıkça geçmektedir. Kanser gibi rahatsızlıklarda koruyucu ve tedavi edici özellikleri vardır. Alerjik rahatsızlıklarda reaksiyonları baskılayıcı ve önleyici, Kan basıncı yüksek ve alçak tansiyon düzenlemede faydaları görülmektedir. Beyinsel işlevleri artırdığı, hastalık ve enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırdığı kanıtlanmıştır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.