Boyun Fıtığı Kulak Ağrısı ve Çenede Ağrı Yapar mı Dr Cevaplıyor
Boyun ağrısı en fazla karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Yaygın sebeplerinin başında boyun fıtığı gelir. Boynu meydana getiren kıkırdakların arasında kayma olması ve sinirlerin zarar görmesi boyun fıtığıma yol açar. Bu durum genetik yatkınlık, yaş, zorlayıcı hareketler, darbe ve kazalar, stres, duruş bozukluğu, kemik erimesi ve sigara kullanımı gibi nedenlerden kaynaklanabilir.
Boyun fıtığının belirtilerinden biri de nadiren de olsa kulak ağrısına, meme ağrısına yol açabilmesidir, ancak boğaz ağrısı ve koltuk altı ağrısı yapmaz.
Boyun Fıtığı Kulak Ağrısı Yapar mı?
Dr. Eyüp Baykara bu hususta şu bilgileri vermektedir;
‘Boyun fıtığı nedeniyle kaslarda tutulma ve gerginlik olabilir. Omuriliğe şiddetli bası olması durumunda nadiren kulak ağrısı ve kulak çınlaması gibi problemler de yaşanabilir.’
Boyun Fıtığının Diğer Belirtileri Nelerdir?
- Boyun ve omuz ağrısı
- Kollarda, omuzlarda, boyun ve sırt bölgelerinde sürekli hâle gelen, zamanla artış gösteren ağrı
- Ağrının boyundan başlayarak omuzlara ve sırta doğru yayılması
- Kolda sızlama hissi, şiddetli ağrı (Bazen tek kolda, bazen de iki kolda ortaya çıkabilir.)
- Kollarda his ve güç kaybı, uyuşma ve karıncalanma
- Kulak çınlaması
- Baş dönmesi
- Gözlerin önünde sinekler uçuşması
- Odaklanmada zorluk
- Mide bulantısı
- Ellerde, kollarda güçsüzlük
- Ense bölgesinden başa yayılan ağrı
- Yürürken dengeyi sağlayamama, baş dönmesi
- Birdenbire gelen kol ağrısı
- Kollardan parmaklara doğru ağrı ve uyuşma
Boyun Fıtığı Tedavisi
Boyun fıtığının tedavisi için bazı ilaçlar reçete edilir. Ayrıca fizik tedavi önerilir. Bunların yetersiz kaldığı durumlarda ameliyata başvurulur. İlaç kullanımı ağrıları dindirecektir. Fizik tedavi sırasında yapılan egzersizler boyun kaslarını kuvvetlendirir ve fıtığın ilerlemesine engel olur. Bu yöntemler işe yaramazsa cerrahi müdahaleye gerek duyulur. Fıtıklı bölgenin onarımı 35-40 dakika içinde gerçekleşir. Hasta ameliyattan sonra aynı gün ayağa kalkabilir ve hastaneden çıkabilir.
Modern tıbbın gelişmiş imkânları doğrultusunda boyun fıtığı ameliyatlarının yapılması artık son derece kolay ve güvenlidir. Bu operasyonda mikrocerrahi yöntemi ile boyun bölgesinin ön kısmından girilerek fıtık tedavi edilir. Sinirlerin baskı altında kalmasına neden olan disk bölümü çıkarılır. Bu işlem diskektomi olarak adlandırılır. Boyundaki hasarlı diskler alındıktan sonra yeri protezlerle doldurulabilmektedir. Fakat her hastada protez uygulaması tercih edilemez.
Disk protezi genç hastalar için uygundur. 40 yaşını geçmiş olanlarda kafes yerleştirme yöntemiyle disklerin kaynaması sağlanır.
Ameliyatın ardından ortalama 3 saat sonra hasta boyunluk kullanarak ayağa kalkabilir. Ameliyat genel anestezi altında yapılacağı için, takip amaçlı o geceyi hastanede geçirmesi önerilir. Sonraki gün taburcu edilir. Çalışma hayatına yaklaşık 10 günde dönebilir. Yüzme ve buna benzer sporları yapabilmek için 2 ay beklemelidir.
Boyun Fıtığı Kimlerde Görülür?
35-40 yaş veya daha ileri yaş grubunda olan bireyler boyun fıtığı için risk taşımaktadır.
Boyun bölgesinin zorlanmasına sebebiyet veren hareketler yapmak fıtık oluşumunu tetikler.
Ağır kaldırmak boyun fıtığının görülmesine zemin hazırlayabilir.
Çarpmaya, trafik kazasına bağlı travmalar boyun fıtığı yapabilir.
Klima altında uzun süre durmak boyun fıtığı meydana getirebilir.
Çalışırken boynunu devamlı yanlış pozisyonda tutanlarda boyun fıtığı görülme ihtimali fazladır. Hareketsizlik ve sürekli bilgisayar başında olmayı gerektiren işler boyun fıtığının risk faktörlerindendir.