Kan tahlili ürik asit nedir, pürin nükleik asit DNA’lar
dan gelen kimyasal atık mamüldür. Besin oksidizasyonuna yardım eden flavoprotein enzimi hipoksantini ksantine, ksantin enzimi ise ürik asite dönüşür. Birbirine etki eden bu metabolizmaların tümüne genel olarak pürin metabolizması denir.
Pürin içeren gıdaların sindirimi ile gelişen metabolik reaksiyonların sonucu ürik asit kan plazmasına taşınır. Büyük bölümü kan plazmasından böbreklerden süzülüp idrara verilir. Kalan kısmı ise dışkıya ile vücuttan atılır.
Kan tahlili ürik asit nedir Hiperürisemi nedenleri
Aşırı tüketilen şekerli, unlu gıdalar ve fruktoz (meyve şekeri) ksantin oksidaz enziminini arttırır. Sonuç olarak ürik asit yüksekliği kronik hale gelirse hiperürisemi tablosu gelişir.
Dokularda ve daha çok karaciğerde sentezlenen ürük asit kan plazması serum düzeyinde 7,0 mg/dL geçtiğinde hemen kristalize olur.
Damar duvarılarında, yumuşak dokularda, eklemlerde ve böbreklere çöker ve birikir.
Kanda ürik asit değeri kaç olmalı
- Erkeklerde 3.4-7.0 mg/dL
- Kadınlarda 2.4-6.0 mg/dL
- Çocuklarda 2.0-5.5 mg/dL
Doktor ürik asit kan tahlili neden yaptırır
Böbrek fonksiyonlarını ölçmek için kreatinin ve üre testleri ile çalışılan rutin testlerden biridir. Böbrek ve gut hastalığı teşhis ve tedavi takibi için ürik asit testi istenir.
Ürik asit düzeyleri ayrıca, ksantin oksidaz enzimini hakkındada bilgi verir. Hiperürisemi kalp, tansiyon, diabet gibi sistemik ve metabolik hastalıkların öncü göstergesi olabilir.
Kanda ürik asit yüksekliği neden olur
- Böbrek hastalıkları
- Böbrek taşı
- Gut hastalığı
- Kemoterapi
- Radyoterepi
- Metabolik sendrom
- Diabet tip 2
- Kalp damar hastalıkları
- Tansiyon hastalığı
- Kolestrol yüksekliği
- Lösemi
- Kemik iliği hastalıkları
- Polistemi vere
- Alkol tüketimi
- Hamilelik zehirlenmesi
- Kurşun zehirlenmesi
- Paratiroid bezinin az çalışması
Birden fazla kalp damar hastalığı risk faktörünün kümelendiği hastalıklara Metabolik sendrom denir. Abdominal obezite (Karın bölgesi obezitesi) Sağlığa Zararları
Kanda ürik asit düşüklüğü neden olur
Ürik asit düşüklüğüne hipoüremi denir. Pürin içeren gıdaların az tüketilmesine bağlı yanlış diyet programlarından kaynaklanabilir. Ürik asit karaciğer ve böbrek hastalıklarına işaret edebilir. Vejeteryanlarda ürik asit düşüklüğü daha çok rastlanan bir durumdur.
- D ve B12 vitamin eksikliği
- Protein eksik diyet
- Böbrek iltihabı
- Karaciğer yağlanması
- Hamilelik
- İlaçların yan tesiri
- Wilson Hastalığı
- Fanconi Sendromu
- Hipertiroidi
- MS Hastalığı
- Uygunsuz Antidiüretik hormon salınımı sendromu
- Omurilik Tümörü
- Nefrit (Böbrek İltihabı)
- Genetik özellikler
- Miyelom
- Parkinson
ürik asit tedavisi
Ürik asit düşüklüğü endişe edilecek bir durum değildir. Fakat doktorunuz hipoürisemi teşhisi koyarsa altta yaten nedenine göre tedavi uygular.
Ürik asit yüksekliği kan plazma serum düzeyi 6,4-6,8 mg/dL doygun noktasıdır, dikkatli takip gerektirir. Doktorunuz altta yatan nedenine göre tedavi, ürik asit ilaçları ve ürik asit diyet listesi verecektir.