Pırasa Yemeği Bebeğe Gaz Yapar mı Uzmanlar Cevaplıyor

Pırasa ve Pırasa Yemeği Gaz Yapar mı Pırasanın Zararları Nelerdir

0 225

Pırasa Gaz Sancısına Sebep Olur mu?

Pırasa sağlık için çok faydalıdır. Ancak bu kadar sağlıklı bir sebze gaz sancısı gibi yan etkilere sebep olabilmektedir.

Pırasa Gaz Yapar mı?

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, pırasa başta olmak üzere brokoli, karnabahar, enginar ve brüksel lahanası gibi besinlerin pişmiş hallerinin dahi gaz yaptığını ifade etmektedir. Bu besinlerin haşlanması veya pişirilmesi dahi içeriğindeki gaz yapıcı özellikleri yok etmeye yetmemektedir.

Diyetisyen Berna Göbeloğlu’na göre, gaz yapabilecek sebzeler bunlardır; karnabahar, brokoli, lahana, brüksel lahanası, pırasa, yeşil biber, turp, soğan, sarımsak ve domates. Göbeloğlu gaz yapabilecek meyveleri ise şöyle sıralamaktadır: portakal, mandalina, greyfurt, kavun, karpuz ve erik.

Diyetisyen Sabiha Ataç bu hususta şu bilgiyi vermektedir:

“Emzirme döneminde annenin tüketeceği gıdaların etkileri süt yoluyla bebeğe geçebilir. Bu durum gaz yapıcı besinler için de geçerlidir. Bu yüzden anneler tükettikleri yiyeceklere özen göstermeli ve gaz yapma riskine sahip sebzelerden uzak durmalıdır. Bu sebzelere örnek olarak, karnabahar, brokoli, bezelye, brüksel lahanası, turp, lahana, pırasa ve şalgam verilebilir. ”

Diyetisyen Gizem Şeber bu hususta şu bilgiyi vermektedir;

Pırasa gaz yapan bir sebzedir ve bu yüzden özellikle de sindirim problemleri olan kişiler pırasa tüketiminde bazı hususlara dikkat etmelidir. Bu kişiler pırasayı çok iyi pişirmeli ve az tüketmeye özen göstermelidir. Ayrıca pırasayı taze olarak saklamak için buzdolabında en fazla bir hafta, dondurucuda ise ortalama 3 ay bekletebilirsiniz. Pişirmiş olduğunuz pırasayı buzdolabında en fazla 48 saat yani 2 gün taze saklayabilirsiniz”

Pırasa Anne Sütünde Gaz Yapar mı?

Uzman Diyetisyen İrem Tiryaki pırasanın anne sütündeki etkilerini şöyle açıklamaktadır:

“Kişide gaz yapan lahana, pırasa ve brokoli gibi sebzeler anne sütü yoluyla bebeğe geçebilir. Ayrıca bu besinleri direkt olarak tüketen bebeklerde de gaz problemi görülme ihtimali çok yüksektir. ”

Pırasanın Zararları

  • Pırasanın içeriğindeki zengin K vitamini etkili bir kan sulandırıcıdır. Bu yüzden, kalp krizi, felç ve kan pıhtısı oluşmasını önlemek amacıyla Varfarin ilacı kullanan hastalar pırasa tüketimi konusunda doktorlarına danışmalıdır.
  • Pırasanın etkili bir ıdrar sökücü olduğu da bilinmektedir. Diğer bir deyişle pırasa vücutta idrarla birlikte atılan sodyum ve su miktarını arttırmaktadır. Bu yüzden pırasa tüketiminde aşırıya kaçılması durumunda vücuttaki sıvı oranı etkileneceğinden vücudun dengesi bozulur.
  • Pırasanın içeriğindeki lif oranı yüksektir. Bu sebepten ötürü fazla tüketilecek pırasa kişide ishale sebep olarak vücuttaki suyun kaybedilmesine yol açabilir.
  • Hamile ve emziren kadınların pırasa tüketimi konusunda doktorlarına danışmasında fayda vardır çünkü pırasa tüketimi hem annede hem de bebekte çeşitli yan etkilerin görülmesine sebep olabilir.
  • Son olarak fazla tüketilecek pırasa vücutta alerjik reaksiyonların meydana gelmesine sebep olabilir. Bu durumda genellikle ciltte kızarıklık ve tahriş fark edilecektir. Bu yüzden pırasayı aşırı tüketmemelisiniz.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.