Böbreklerde protein kaçağı nedenleri ve idrarda protein yüksekliği proteinürü mekanizmaları nelerdir. Böbrekte protein kaçağı hakkındaki tüm soruların cevabını yazımızda bulacaksınız. Proteinler insan hayatının yapı taşı olan hücre büyümesini ve gelişmesini sağlar. Proteinler vücut tarafından sentezlenir fakat vücutta üretilmez dışarıdan almış olduğumuz proteinli besin kaynaklarından elde edilir.
Böbreklerde protein kaçağı nedir
Böbreklerde protein kaçağı demek, idrarda proteinin normalden fazla çıkmasıdır.
Peki idrarda protein değeri kaç olmalı
Tam idrar tahlillerinde idrarda protein normal değerleri 150 mg/gün olarak kabul edilir. Bunun üzerinde bir değer proteinüri veya albüminüri hastalığı olarak kabul edilir.
Aşırı efor veya stres kaynaklı geçici, kalp, tansiyon, şeker hastalığı gibi sistemik rahatsızlıklar dönemsel protein kaçağına neden olabilir. Kronik böbrek yetmezliğine bağlı kronik proteinüri tablosu gelişebilir.
Kronik böbrek yetmezliğinin klinik olarak ilk bulgusu idrarda protein kaçağıdır. 24 saatlik tam idrar tahlillerinde veya spot idrar tahlillerinde protein ve kreatinin oranı ile birlikte pratik olarak hesaplanır.
Böbreklerde protein kaçağı neden olur
Böbreklerimiz kan ve kan plazmasında bulunan maddelerin ve besinleri filitre eder. Metabolik sentezlerin olarak son ürünü olan azot ve azot yapısında bulunan zararlı maddeleri vücudumuzdan uzaklaştırır. Üre, ürik asit, kreatinin ve bir miktar amonyaktır.
Proteinüri nedir idrarda protein kaçağı neden olur
Böbreklerimiz kan plazmasındaki atık maddeleri vücuttan uzaklaştırmak için filitrasyon yapar. Bu işleme glomerüler filitrasyon denir. Glomerüler böbreklerimizdeki ince kılcal damar yumaklarıdır.
Böbrekler glomerüler filitrasyon yaparken faydalı ve zararlı maddeleri kan serumundan ayırır ve tübüler denilen kanallara gönderir.
Tübüller düşük molekül ağırlıklı atık maddeleri idrara gönderirken, protein gibi faydalı ürünleri tekrar geri emilim yaparak kan dolaşımına geri iade eder.
Vücut için faydalı olan proteinler albümin, globin ve fibrojenlerdir, kan plazmasında daha bir çok faydalı moleküller vardır.
Böbreklerde protein kaçağı nedenleri
Albüminüri veya proteinüri olarak adlandırılan albümin hastalığının böbreklerde üç temel mekanizması vardır. Nefrit böbrek iltihabı, böbrek yetmezlikleri, bazı ilaçların yan tesirleri aşağıdaki böbrek fonksiyon bozukluklarına neden olur.
- Glomerüler nefrit hastalığından kaynaklanan aşırı filitrasyon (bak GFR hızı)
- Tübüler reapsorbiyon (emilim) bozukluğu düşük moleküllü ağırlıklı (mikroglobin) proteinler
- Tübüler reapsorbiyon (emilim) kapasitesini aşacak düzeyde Ig hafif zincir proteinlerin varlığı
Böbrekte protein kaçağı hakkındaki tüm sorular
Proteinüriye neden olan hastalıkları
Geçici ve hafif proteinüri vakaları yoğun ve yorucu egzersize ve aşırı duygusal strese kaynaklıdır istirahat ile kayıplar telafi olur.
- Böbreklerde iltihaplanma ve inflamasyon
- Kronik böbrek yetmezliği glomelürel nefrit
- Böbrek enfeksiyonu piyelonefrit
- Nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar interstiyel nefrit
- Nefrotik sendrom böbreklerde nefron (filitrasyon) bozuklukları
- FSGS lokal segmental glomerüloskleroz
- Amiloidoz organlarda aşırı protein birikmesi
- Ortostatik proteinüri ayakta iken protein kaçağı
- Diyabetik nefropati şeker hastalığına bağlı böbrek hastalığı
- Kalp hastalıkları ve yetmezliği
- Endokardit kalbin iç tabakasında enfeksiyon
- Hipertansiyon yüksek tansiyon
- Hatalı kan nakli
- Sepsis şok kanda enfeksiyon
- Hamile olmak
- Preeklampsi gebelik zehirlenmesi
- Sarkoidoz vücutta inflamasyon iltihap birikmesi
- Romatoid artrit, iltihaplı eklem romatizması
- Orak hücre anemisi
- Berger hastalığı IgA nefropati hastalığı
- Lösemi kan kanser türleri
- Hodgkin lenfoma
- Multipl miyelom
- Lupus
- Sıtma
Tahlillerde idrarda protein eser nedir
Tahlilerde idrarda protein çıkmasına, protein eser veya protein eser pozitif denir. Tedavi ve diyet sonrası yapılan tam idrar tahlillerinde proteinden eser olup olmadığına bakılır.
Tahlillerde idrarda protein negatif nedemek
İdrarda protein negatif veya protein eser negatif demek protein kaçağı olmadığını gösterir. Yani normal ve beklenen bir sonuçtur.
Gebelikte idrarda protein görülmesi nedir
Gebelikte fazla kilo, ödem ve hipertansiyona bağlı vücutta aşırı su toplanır. Damar yatağındaki sıvılar damarların dışına taşar. Tansiyonun sürekli 140/90 mmHg üzerinde olması, idrarda protein çıkmasına neden olur.
Hamilelikte idrarda protein kaçağı preeklampsi gebelik zehirlenmesi belirtisi olabilir. Preeklampsinin asıl nedeni rahim yatağını çevreleyen ince kıvrık arterlerin normalden fazla daralmasına bağlı bebeği beseleyen plesantanın daralmasıdır.
Protein kaçağında beslenme diyet listesi
Protein kaçağı halk arasında idrar albümin çıkması olarak bilinir. Vücutta ateş ve ödem var ise sadece kaynatılmış süt içilir. Ateş düşünce ve ayaklarda şişlik inmeye başlayınca diyet yemekleri yenilmeye başlar.
Tuzsuz ve yağsız yemekler yenilebilir, pişmiş süt, haşlanmış patates, muhallebi ve tuzsuz ekmek diyeti faydalıdır. Tansiyon hastası olmayanlar hastalığın semptomları azaldıkça az tuzlu yiyebilir.
Böbrek ve idrarda protein kaçağı olanlar nasıl beslenmeli
Sebze çorbası, kızarmış veya haşlanmış et, çok taza olmak şartıyla balık, yağlı beyaz peynir tüketebilir. Baklagillerden kuru fasulye, nohut, mercimek vb yiyebilir. Taze tavuk ve tavuklu sebze yemekler yiyebilir.
Böbrek, dalak, karaciğer, beyin ve işkembe yememelidir. Gut hastalığı ve ürük asit yüksek olanlara ekşi sebze ve meyve zararlıdır. Kuzukulağı kuşkonmaz, lahana, marul, domates ve çilek yasaktır.
Proteinüri diyeti
Sabah öğünü
- Açık çay, kızarmış ekmek, terayağ, bal veya meyve reçeli.
Öğlen öğünü
- Bol etli sebze yemeği, sütlü muhallebi, papatya çayı
Akşam öğünü
- Sebze çorbası, bir porsiyon hamur işi, meyve ve papatya çayı
Not; Haftada bir veya iki gün sadece taze üzüm diyeti çok faydalıdır, sabah/öğlen/akşam 1’er kilo üzüm. Böbrek, prostat ve karaciğer hastalıklarına iyi gelir.
Protein kaçağı çörek otu
Böbrek hastaları ilaç tedavilerine destek amacı ile çörek otu kullanabilir. Çörek otunda timokinon isimli uçucu bir yağ vardır, bu yağ böbreklerin çalışmasına yardımcı olur.