Corona virüs bağışıklığı ne kadar sürer Korona virüs tekrar eder mi

0 5

Dünya genelinde etkili olan corona virüs salgınında eğer sürü bağışıklığı süreci ön görülenden daha fazla uzarsa; ekonomik ve sosyal hayatı derinden etkileyecek izler bırakabilir. Bilim adamlarının Corona virüs bağışıklığı ne kadar sürer, sualine henüz net bir cevap veremiyor. Diğer bir konu ise hastalığa yakalananlarda korna virüs tekrar eder mi.

Corona virüs bağışıklığı ne kadar sürer

Uzmanlar kazanılmış bağışıklığın ne kadar süreceği ve ne derce etkili olduğu konusuna henüz net bir cevap veremiyorlar. Mers corona virüsünde bağışıklığın 1 yıl. Sars corona virüs bağışıklığının ise 8-10 yıl devam ettiği  biliniyor. Bilim adamları net olmamakla birlikte Covid-19 bağışıklığının 1-3 yıldan fazlasını tahmin edemiyorlar. Dolaysıyla korona virüse yakalanan kişi aynı sene içinde tekrar enfekte olmaz. Fakat ileriki yıllarda mevsimsel grip gibi korona virüse tekrar yakalanabilir.

Covid-19  virüsten tüm dünyada 2 milyon kişi enfekte oldu. Karantina kapsamında, işyerlerinin kapanması, izolasyon ve sosyal mesafe kuralları ekonomileri zorlamaya başladı. Bazı avrupa ülkeleri mayıs ayın sonunda bu kısıtlamaları kaldıracağını belirtiliyor. Peki büyük hava yolu şirketleri, okullar ve mağazalar dükkanlar ne zaman açılmalı.  Aslında bu sualin cevabını kimse ön göremiyor.

Bazı uzmanlar şehir hayatının yeniden başlaması için, bağışıklığın ölçülmesi ve değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Bu kapsamda doğru ve hızlı yanıt veren Covid-19 antikor test kitlerine ihtiyac olduğunu belirtiyorlar. 14 gün arayla iki Covid-19 virüs testinin negatif çıkması ve Corona antikor testlerinin pozitif çıkması, sosyal hayatı düzenleme noktasında en yakın çözüm olarak görülüyor.

Korona virüs nezaman bitecek

Corona virüs önlemlerinin kademeli olarak kaldırılması için corona antikor test kitlerine ihtiyaç var. Aslında bu testler yapılmadan, şehir hayatının yeniden başlaması çok riskli. En iyimser tahmin ile haziran ayından itibaren kademeli sosyal hayata geçiş öngörülüyor. Antikor testlerinin sosyal mesafeyi ve iş yeri çalışma kurallarının düzenleyeceği, ön görülmektedir. Antikor testleri normal hayatta salgının ne kadar yayıldığını ve kontrol altında tutulması noktasında mecburi bir uygulama olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar Corona antikor testin  kanda virüs olup olmadığana bakmadığını söylüyor. Antikor testi, damardan alınan kan örneği  ile kanda bağışıklık proteinlerinin var olup olmadığına bakıyor. Bu proteinler, immünglobin M ve immünglobin G antikorlarıdır. Testin tıbbi terimi Coronavirus (COVID-19) IgM/IgG test kiti. Bu testlerdeki pozitif sonuç alınan kişilerin daha önce korona virüse maruz kaldığı anlaşılıyor. 

Antikor testleri vücutta koronaya karşı bağışıklık olup olmadığını söyler. Fakat bağışıklığın ne kadar güvenli olduğunu zaman gösterecek. Asemptomatik yani hiç bir belirti göstermeden enfekte olan binlerce kişinin olduğu tahmin ediliyor. Bu durum toplumda kornaya karşı bir bağışıklığın var olduğuna işaret ediyor. Hazır antikor test kitlerinin laboratuvar testleri gibi henüz çok güvenli olmadığı konusu problem olarak öne çıkıyor.

Korona virüs tekrar eder mi

Hasatlığa yakalananların tekrar enfekte olduğuna dair, dünyanın çeşitli yerlerinden gelen haberler var. Tekrar enfekte olan kişilerin aslında tam tedavi olmadan veya yanlış test sonucu taburcu olmuş olabileceğini düşünüyorlar. Buna karşı bazı uzmanlar 14 gün arayla iki corona virüs testi negatif çıkma şartını iyileşme kriteri olarak belirlediler.  Sonuç olarak daha fazla mesafe alınması için daha fazla zamana ve veriye ihtiyaç var.

Mikrobiyolog DR Florian Krammer, virüsü nötralize eden birinci bağışıklının immünglobin M hücreleri ile olduğunu. İkinci antikor cevabı olan bağışıklığın ise  immünglobin G hücreleri ile olduğunu ve IgG hücrelerinin uzun süreli bağışıklık olduğuna dikkat çekti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.