Gerilme ve zorlanma sonucu kas yırtılması, veya kas zedelemesi oluşur. Bu genellikle yorgunluk, aşırı kullanım veya kasın yanlış kullanımı sonucu zorlanması ile ortaya çıkar. Kas zedelenmesi herhangi bir kasta olabilir, ama en yaygın olarak alt sırt, uyluk arkası, boyun, omuz ve bacakta kas zedelenmesi meydana gelir.
Bu zedelenmeler ağrıya neden olabilir ve etkilenen kas grubu içindeki hareketi sınırlayabilir. Hafif ila orta dereceli zedelenmeler evde sıcak veya duruma göre soğuk kompres uygulanması ve anti-inflamatuar ilaçlar kullanılarak başarıyla tedavi edilebilir. Şiddetli zedelenmeler tıbbi tedavi gerektirebilir.
Kas zedelenmelerinin belirtileri
Ortaya çıktığı kasta genellikle gerginlik hissedersiniz. Semptomlar şunları içerir:
- Ani ağrı başlangıcı
- Sınırlı hareket aralığı
- Kas bölgesinde ağrı
- Morarma veya renk değişikliği
- Şişlik
- Kas spazmları
- Kasta sertlik
- Kaslarda zayıflık
Hafif zedelenmiş kas acı hissi verse bile yine de hareket etmek için yeterince esnektir. Şiddetli kas zedelenmesi, kasın ciddi şekilde yırtıldığı zamandır. Bu çok ağrılı ve sınırlı hareket ile sonuçlanır.
Kas zedelenmesi sebepleri
Akut bir kas zedelenmesi, kasınızın aniden ve beklenmedik bir şekilde yırtılması sonucu oluşur. Kas yırtılması yaralanmalardan veya travmadan oluşabilir. Olası kas zedelenmesi sebepleri şunlardır;
- Fiziksel aktiviteden önce düzgün ısınmamak
- Esnekliğin zayıf olması
- Kondisyonun zayıf olması
- Aşırı zorlama ve yorgunluk
Sadece sıkı egzersizlerin ve yüksek yoğunluklu egzersizlerin Kas zedelenmelerine neden olduğuna dair yanlış bir inanış vardır. Johns Hopkins Tıbbına göre, Kas zedelenmeleri hafif bir yürüyüşte bile oluşabilir.
Akut Kas Zedelenmesi Sebepleri
- Kaymak veya düşmek
- Atlamak
- Koşmak
- Bir şey fırlatmak
- Ağır birşey kaldırmak
- Uygunsuz bir pozisyonda birşey kaldırmak
Akut Kas zedelenmeleri soğuk havalarda daha sık görülür. Bunun nedeni, kasların daha düşük sıcaklıklarda daha sert olmasıdır. Kas zedelenmesini önlemek için, soğuk hava koşullarında ısınmak için ekstra zaman ayırmak önemlidir.
Kronik Kas Zedelenmesi Sebepleri
Kronik Kas zedelenmeleri tekrarlayan bir hareketin sonucudur. Kronik kaz zedelenmelerinin sebepleri şunlar olabilir;
- Kürek, Tenis, golf veya beyzbol gibi sporlar
- Sırtınızı veya boynunuzu masada çalışırken uzun süre garip bir konumda tutmak
- Kötü duruş yani duruş bozukluğu
Kas zedelenmesine ne iyi gelir
Çoğu Kas zedelenmesi evde başarıyla tedavi edilebilir. Hafif kas zedelenmeleri dinlenme, buz kompresi, bandaj ve yüksekte tutma ile tedavi edilebilir.
Dinlenmek
Özellikle hareket ağrıda artışa neden olursa, kasınızı birkaç gün boyunca kullanmaktan kaçının. Ancak çok fazla dinlenme, kasların zayıflamasına neden olabilir ve iyileşme sürecini uzatabilir. İki gün dinlendikten sonra, yavaş yavaş aşırıya kaçmamaya özen göstererek etkilenen Kas grubunu kullanmaya başlayın.
Buz Kompresi
Kasınıza zedelenme sonrası hemen buz uygulayın. Bu şişme ve morarmayı en aza indirecektir. Doğrudan cildinize buz koymayın. Bir buz paketi veya bir havluya buz sararak kullanın. Buzu kasınızda yaklaşık 20 dakika tutun. İlk günde her saat tekrarlayın. Sonraki birkaç gün boyunca, her dört saatte bir buz uygulayın.
Bandaj
Şişmeyi azaltmak için, şişme oluşmadan önce etkilenen bölgeyi elastik bir bandajla sarın. Alanı çok sıkı sarmamaya dikkat edin. Bunu yapmak kan dolaşımını azaltabilir.
Yüksekte tutma
Mümkün olduğunca, zedelenmiş kas bölgesini, kalp seviyesinin üzerinde tutun.
Yumuşak doku ve kas zedelenmesi ilaçları
Bu ilaçları herhangi bir alerjik ve tıbbı durumunuz olmadığından emin olmak için doktorunuza danışarak kullanmalısınız.
- İbuprofen (Advil) gibi anti-inflamatuar ilaçlar ağrıyı azaltmaya ve şişmeyi önlemeye yardımcı olacaktır.
- Asetaminofen (Tylenol) gibi ilaçlar ağrıyı azaltmada yardımcı olabilir.
Kas zedelenmesi iyileşme süreci
Hafif ila orta Kas zedelenmelerinin belirtileri genellikle birkaç hafta içinde kaybolur. Daha şiddetli kas zedelenmesi iyileşme süreci aylar sürebilir. Hafif orta ve şiddetli kas zedelenmesi iyileşme sürecinde uygulanması gereken destekleyici tedaviler şu şekildedir.
- Isı uygulama : Kas zedelenmesinden üç gün sonra, günde birkaç kez kaslara ısı uygulayın. Bu, iyileşme için bölgeye kan dolaşımını sağlamaya yardımcı olacaktır.
- Hareket ettirme : Çok uzun süre kaslarınızı dinlendirmeyin. Bu sertlik ve zayıflığa neden olabilir. Mümkün olan en kısa sürede hafif hareketlere başlayın. Yavaş yavaş hareket seviyenizi artırın.
- Germe ve Isınma : Normal aktiviteye döndüğünüzde egzersiz yapmadan önce germe ve ısınma hareketlerini yaparak kaslarınızı hazırladığınızdan emin olun. Bu, kaslarınıza kan akışını artırmaya ve yaralanma riskinizi azaltmaya yardımcı olacaktır.
- Egzersiz : Formda kalmak için çaba gösterin. Kaslarınız güçlü ve sağlıklı ise zedelenme ve yaralanma olasılığınız daha azdır.
Yumuşak Doku ve Kas Zedelenmesinde Ne Zaman Hangi Doktora Gidilir
Genelde hafif ila orta zedelenmeler için ev tedavisi yeterli olabilir, ancak kas zedelenmesi şiddetli ise, tıbbi yardıma ihtiyacınız olabilir. Tedavi sonrası doktorunuz ayrıca fizik tedavi de tavsiye edebilir. Yumuşak doku ve kas zedelenmesi için sağlık kuruluşlarının Ortopedi bölümleri hizmet verir. Rahatsızlığınızın durumuna göre Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) bölümleri de hizmet verir.
Aşağıdakilerden herhangi biri olursa tıbbi yardım isteyin:
- Bir hafta sonra ağrı azalmazsa
- Yaralı alan uyuşuyorsa
- Yürüyemez durumdaysanız
- Kol ya da bacaklarınızı hareket ettiremiyorsanız
Röntgen ve MR taramaları gibi bir fiziki muayene ve görüntüleme testleri, doktorunuzun rahatsızlığınızın kapsamını belirlemesine yardımcı olabilir. Tedavi, ağrıyı ve şişmeyi azaltmak için anti-inflamatuar ilaçlar ve ağrı kesiciler içerebilir. Doktorunuz ayrıca Kas güçlendirme ve hareketi geri kazanmanıza yardımcı olmak için fizik tedavi verebilir. Çok şiddetli vakalarda, kasın onarılması için ameliyat gerekebilir.
Kas zedelenmesini nasıl önleyebilirim
Aşağıdaki gibi bazı temel önlemler alırsanız, kasların zorlanma şansını azaltabilirsiniz:
- Çok uzun süre aynı pozisyonda oturmamaya çalışın.
- Birşey taşırken, taşıma konumunu değiştirmek için sık sık mola verin.
- Alt sırtınız yani bel bölgesi için iyi destek sağlayan bir sandalye kullanın veya destek için bir yastık kullanın.
- Dizlerinizi kalçalarınızla düz tutmaya çalışın.
- Ayakta ve otururken iyi duruş pozisyonunu koruyun.
- Uzun süre ayakta duracaksanız, ayaklarınızdan birini 5 – 10 santim yükseklikte bir tabure veya şeyin üzerinde koyun ve ara sıra ayağınızı diğeri ile değiştirin. Bu, sırt kaslarındaki baskının azalmasına yardımcı olacaktır.
- Nesneleri dikkatlice kaldırın. Sırtınızı düz tutun, dizlerinizi bükün ve her zaman bacaklarınızla kaldırın. Ağırlığını vücudunuza yakın tutun. Aynı anda kaldırmayın ve bükmeyin.
- Eğer kilolu iseniz kilo verin. Fazla kiloları vermek için diyet konumuza bakın.
- Ayağınıza düzgün uyan ayakkabılar giyin.
- Düzenli egzersiz kaslarınızı sağlıklı ve güçlü tutabilir, ancak Kas zedelenmelerinin önlenmesinde uygun teknikler de önemlidir. Fiziksel aktiviteye girmeden önce daima germe ve ısınma hareketlerini yapın.
- Benzer şekilde, Kas sertliğini önlemek için her egzersiz veya fiziksel aktivite sonrası yine germe hareketleri için zaman ayırın.
- Vücudunuzun sınırlarını anlamak önemlidir. Egzersizde yeni iseniz, yavaş yavaş başlayın. Aktivitenizi yavaş yavaş arttırın.
Yumuşak Doku ve Kas Zedelenmesi Bitkisel Tedavisi
Hardal yağı kas uyuşmasına, kas ve eklem ağrısı tedavisi için kullanılabilir.
- Uyuşan bölgeye biraz hardal yağı masajı yapın, bu yavaşça kaslarınıza his kazandırmaya başlayacak.
- Hardal yağı kas ağrısı çekenlerde düzenli olarak cilde masaj yarımı ile sürüldüğünde vücutta kan akışını ve kan dolaşımını artırarak kas ve eklem ağrıları için inanılmaz faydalar sağlar.
- Hardal yağı kas ağrısı için artrit ile ilişkili eklem sertliği ve ağrıyı hafifletmek için bir anti-inflamatuar olarak hareket eden omega-3 yağ asitleri içerir
At kestanesi yaprağı kemik kırığı ve burkulma, kas zedelenmesi, artrit ve eklem ağrısı yumuşak doku zedelenmesi ve şişmesi için kullanılabilir.