Koronavirüs antikor testi (Covid-19 antikor test) ve immün plazma tedavisi, aşamalarında Corona virüse iyi gelen antikorlar bulundu. Amerika ve Türkiyeden sevindirici haberler geliyor. Kızılay plazma bağışı kampanyası başlattı. Hepsini bir araya topladık ve yeri geldikçe güncellemeye devam edeceğiz.
Koronavirüs antikor testi nedir
Amerikalı mikrobiyoloji Prof.Dr. Krammer Elisa test yöntemi ile koronavirüs hastalığını atlatan kişilerin immün sisteminde Corona virüse karşı gelişen antikorları tespit etti. ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) testi ile tespit edilen antikorun etkili ve güvenli olduğu özellikle belirtiliyor.
ELISA Antikor Test Metodu adını verdikleri bu çalışma sayesinde, koronavirüse karşı antikor cevabı verecek bir serum hazırlanması hedefleniyor. İyileşen hastalardan alınacak bu corona virüs antikorları, öncelikli olarak sağlık personeline verilmesi planlanıyor. Çin devletinin benzer serumu Italya sağlık çalışanları için gönderdiği biliniyor.
immün plazma tedavisi nedir Türkiye
Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın açıklamalarından özetle anlaşılan; Malatyada koronavirüs hastalığını atlatıp iyileşen ve korona testleri negatife dönen bir hastadan kan plazması alındı. Plazmaferez yöntemi ile, 54 yaşındaki bir Covid-19 hastasına, immün plazma tedavisi yapıldı. Hastanın durumunda herhangi bir kötüleşme gözlemlenmedi. Olumlu işaretler alınan hastanın, kan parametreleri, akciğer kapasitesinde ve bulgularında kısmi iyileşme işaretleri gözlemlendi.
Rektör Prof. Dr. Kızılay, çok umutlu oldukları bu tedavi yöntemini başka hastalarada uygulayacaklarını söyledi. Daha önce bu immune plazma tedavisini, kırım kongo kanamalı ateşi, ebola, SARS, MERS gibi viral enfeksiyonlarda başarıyla kullanılmış bir tedavi olduğuna dikkat çekti. Turgut Özal Tıp Merkezinde, farklı hastalara, bir yılda 4000 ile 5000 arası plazmaferez tedavisini uygulandığını ve çok iyi neticeler alındığını aktaran Rektör Prof. Dr. Kızılay. Birikmiş tecrübenin koronavirüs immün plazma tedavisine büyük katkı sağladını vurguladı.
Koronavirüs antikor testi Türkiye
Rektör Prof. Dr. Sadettin Hülagü açıklamalarından özetle anlaşılan; Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Covid-19 laboratuvarı kuruldu. Kesin iyileşme sağlanan hastalardan alınacak plazma örneklerinden Covid-19 antikorlarını ayrıştırılacak. Solunum cihazına bağlı durumu kritik hastaların bağışıklık sistemini güçlendirmek amacı ile immün plazman tedavisi yapılacağı bildirildi.
Hastalığın çok hızlı ilerlediğini kaydeden Rektör Prof. Dr. Hülagü hastanın ağırlaşmadan önce! Bu immün plazma tedavisinin çok mantıklı ve faydalı olacağını söyledi. Aşının amacının da zaten bu olduğunu, yani bağışıklık sistemini uyarıp antikor cevabının gelişmesini sağlanması olduğuna dikkat çekti.
Antikor tedavisinin hepatit B hastalarında kullanıldığını belirten, Prof. Dr. Sadettin Hülagü Covid-19 aşı çalışmalarında virüsün izole edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Aşı çalışmaları için 3. düzey laboratuvar gerektiğini vurguladı. Kocaeli Üniversitesi bünyesinde 3. düzey bir laboratuvar alt yapı çalışmasına önümüzdeki günlerde başlayacaklarını bildirdi.
Covid-19 immun plazma bağışı nedir
Daha önce herhangi bir salgın hastalığa yakalanıp iyileşen kimselerden alınan kan plazmasının diğer hasta kişilere verilmesidir. Kesin bir yöntem değil fakat daha önce Sars, ders, ebola, kuş gribi ve domuz gribi gibi hastalara uygulanmış faydalı olduğu gözlemlenmişti. Kesin iyileşmiş kabul edilen Coronavirüs hastaları immün plazma bağışı yapabilirler. Plazma bağışının kan verme işleminden daha farklı bir işlem. Bağışçının kanındaki plazma kısmında bulunan antikorların ayrıştırılması ve bir plazma serumu elde edilmesidir.
Kimler Covid-19 immün plazma bağışı yapabilir Kızılay
Tercihen aranan gerekli özellikleri; erkeklerden, gebe kalmamış kadınlardan ve kan transfüzyon yapılmamış kişilerden seçiliyor.Tüm bağışçı adaylarının mutlaka COVID-19 hastalığı tanısı aldığına dair laboratuvar test sonucu olmalıdır.
Bağışçı adayı, hastanede yatarak tedavi gören kişi ise taburculuk öncesi (24 saat ara ile) nazofarengeal bölge dediğimiz boğaz ve burundan alınmış en az iki nazofarengeal sürüntü örneğinin moleküler test sonuçları “NEGATİF” bulunmalı ve klinik olarak tam iyileşmesinin (Öksürük, Ateş, Nefes Darlığı vb.) üzerinden en az 14 gün geçmiş olmalıdır.
İmmün plazma bağışı, ilk bağışın yapıldığı tarih başlangıç tarihi olarak kabul edilmek kaydıyla, 7-10 günde bir olmak üzere bir ay içerisinde en fazla 3 kez yapılabilir
Covid-19 immün plazma bağış süreci nasıl işler
Aferez bağışı için gereken şartları taşıyan bağışçı adayları tarafından, Kan Bağışçısı Kayıt, Kan Bağışçısı Sorgulama, Aferez Bağışçısı Bilgilendirilmiş Onam, Covıd-19 İmmün Plazma Gönüllü Bağışçıları İçin Ek Onam ve Sorgulama Formları doldurulur.
Uygun bulunan bağışçı adaylarının Doktor tarafından kısa fizik muayenesi yapılır. Bağışçı adaylarının Türk Kızılay tarafından Ulusal mevzuata uygun olarak testleri çalışılır; Mikrobiyolojik tarama testleri (Hepatit B, Hepatit C, HIV ve Sifiliz), NAT testleri (Hepatit B, Hepatit C ve HIV),
Covid-19 için immünohematoloji testleri
Test sonuçları uygun olan bağışçı adaylarının aferez yöntemiyle immün plazması alınır. Hastalarımızın ihtiyacına göre bileşenler hazırlanır. Bakanlığımızın onayladığı hastanelere hazırlanan immün plazmaların transferi gerçekleştirilir.
Covid-19 için bağış hacmi ne kadar olacak
Toplanacak hacim (antikoagülan hariç) her bir plazmaferez işlemi için tahmini toplam kan hacminin %16’sını aşmamalıdır. Toplam tahmini kan hacmi cinsiyet, vücut ağırlığı ve boya göre hesaplanır. Toplanan plazma hacmi (antikolagülan solüsyon hariç), her bir sefer için 600 mL’yi aşamaz.
Kişisel bilgileriniz Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve diğer yasal mevzuatlara uygun olarak saklanacak olup üçüncü kişilerle/taraflarla paylaşılmayacaktır.
Kızılay immun plazma alınan bölge kan merkezleri
İmmun Plazma Bağışı sistemi randevulu sistem olarak hizmet vermektedir. Şu an için İstanbul, Antalya, Eskişehir, İzmit, Gaziantep, Trabzon, İzmir, Denizli, Bursa, Kayseri, Adana, Ankara ve Samsun olmak üzere 14 ilimizde 16 bağış noktasında immun plazma bağışı alınmaktadır.
- Avrupa Bölge Kan Merkezi
- Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezi
- Batı Anadolu Bölge Kan Merkezi
- Batı Karadeniz Bölge Kan Merkezi
- Doğu Akdeniz Bölge Kan Merkezi
- Doğu Karadeniz Bölge Kan Merkezi
- Ege Bölge Kan Merkezi
- Güney Ege Bölge Kan Merkezi
- Güney Marmara Bölge Kan Merkezi
- İç Anadolu Bölge Kan Merkezi
- Kuzey Marmara Bölge Kan Merkezi
- Orta Akdeniz Bölge Kan Merkezi
- Orta Anadolu Bölge Kan Merkezi
- Orta Akdeniz Bölge Kan Merkezi