Mono veya monosit nedir, bağışıklık sistem lökosit hücrelerinden biri monositlerdir. Büyük yiyiciler olarak bilinir, monositler hasarlı ve ölü hücreleri sindirerek temizlerler. Monositlerin gelişimi kemik iliğinde miyeloid öncülü hücrelere sunulan interlokin proteinlerin aktivasyonu sayesinde olur. Bunun anlamı organizmaya yabancı olan maddelerin meydana getirdiği hastalıklardır. Wbc akyuvar hücrelerinin üretilmesinde daha başka bir çok faktör etkili olur.
Monosit nedir Mono nedir kan tahlili
Periferik kan lökosit hücrelerinin % 2 ila %10’u monositlerden meydana gelir. Monosit normal değerleri bir mikrolitre başına 80 ila 1000 mm3=µm aralığında olmalıdır.
Monositler kan dolaşımında 20 saate kadar yaşarlar, kan dolaşımından dokulara ve hücrelere geçmesi olayına makrofaj denir. Makrofajlar en büyük kan hücreleridir, karaciğer, dalak, lenf düğümleri bağırsaklar, deri ve hücrelerde nöbet tutarlar.
Bağışıklık immün sistem I. ve II savunma hattında yer alan monositler adeta vücudun elektrik süpürgesi gibi çalışırlar. Örneğin solunum yolu ile organizmaya dahil olan sigara dumanı, toz, kirli hava ve bakteri gibi partikülleri monositler yakalar.
Monositler iltihabi veya infeksiyöz durumlarında çoğalırlar ve patojenleri tut, yut ve sindir şeklinde öldürürler, fakat bu arada kendileride ölür. İltihabi inflamasyon gelişim sürecinde hücre ölümü ve doku hasarı onarımında eozinofiller ile monositler etkin görev alırlar.
Monositler neden yükselir kısaca
Monosit mono yüksekliği vücudun virüs, bakteri, ölü ve hasarlı hücreler veya kanserli hücreler ile mücadele ettiğini gösterir.
Monosit yüksekliği kanser ilişkisi lenfoma, monosit düşüklüğü kanser ilişkisi ise lösemi kanser türlerinde görülür.
Akut yaralanmalar, cerrahi müdahaleler, bağışıklık sistem hastalıklar, kortizon kullanımı veya kortizon salgısının çoğalması yüksekliğe neden olabilir.
Lenf düğümlerinin şişmesi, immün sistem hücrelerinin erken ölmesi, soğuk algılığı enfeksiyon durumları monosit düzeylerini yükseltir.
Ayrıca böbrek üstü bezlerin aşırı hormon üretir hale gelmesi, çeşitli virüsler karaciğer hastalıkları yüksekliğe neden olabilir.
Monositler neden düşer kısaca
Monosit düşüklüğü sağlıklı bünyelerde beklenen bir durumdur, fakat yükselmesi gerekirken düşüyor olması tehlikelidir.
Aplastik anemi ve bazı otoimmün hastalıklar, kanser tedavisi, immün sistemi baskılayan ilaçların kullanılaması düşüklüğe yol açabilir.
Monosit düzeyleri tedavi cevabı açısından önemli olabilir, hepatit, parvovirüs B19 ve sitomegalovirüsler monosit düşüklüğüne yol açabilir.
Mono yüksekliği veya düşüklüğü ilgili makaleler
Monosit yüksekliği neden olur, bebeklerde mono yüksekliği nedir.
Monosit düşüklüğü neden olur, hamilelikte mono düşüklüğü nedir.