Gastrit nedir belirtileri ve tedavisi nelerdir, mide zarı veya mide mukozası iltihabı hastalığına gastrirt denir. Tıbta gastrit mide inflamasyon yada mide iltihabı olarakta ifade edilebilir. Akut ve kronik iki tipi vardır, hastalara diyet ve mide asidini düşürücü tedavi yöntemleri uygulanır. Helikobakter pilori mikrobu mide mukozasında gastrite neden olan bir bakteridir. Mide iç zarının tamamının iltihaplanmasına ise pangastrit denir.
Konu başlıkları;
- Gastrit nedir belirtileri ve tedavisi nelerdir
- Gastrit nedenleri ve gastrit çeşitleri nelerdir
- Akut gastrit nedir tedavisi ne kadar sürer
- Kronik gastrit nedir tedavisi ne kadar sürer
- Akut ve kronik gastrit belirtileri nelerdir
- Mide gastrit ilac isimleri hangileridir
- Gastrit tedavisinde kullanılan antibiyotikler
- Gastrit diyeti nedir nasıl yapılır
-
Gastrit bitkisel tedavi ne iyi gelir
Gastrit nedir belirtileri ve tedavisi nelerdir
Mide iç yüzey tabakası yani sümüksü doku olan mukoza iltihabı gastrit kısaca nedir sualinin cevabıdır. Mide mokuzasında meydana gelen iltihaplanma yetişkinler ağırlıkta olmak üzere her yaş grubunda mide inflamasyona neden olabilir.
Mide mukozasında yangı (iltihab) durumunda immün sistem hücreleri inflamasyon yanıtı verir. Bu inflamasyon yanıt hasar görmüş ve tahriş olmuş dokuları tedavi eder. Fakat iltihaba neden olan şartlar devam ettiği sürece mide inflamasyonu devam eder.
Gastrit çeşitleri nelerdir
Aniden meydana gelen gastritlere akut gastrit yavaş seyirli müzmin olanlara ise kronik gastrit denir. Gastrit tedavisinin amacı mide inflamasyonu azaltmak veya tamamen yok etmek üzre yapılır. Gastrit diyeti her çeşit gastrit tedavisinde çok önemlidir doktorunuz altta yatan nedenine göre ilaç tedavisi verebilir.
Gastrit nedir belirtileri nelerdir
- Karın ağrısı ve mide krampları
- Aşırı gaz veya geğirme
- İştahsızlık ve erken doyma hissi
- Mide bulantısı ve kusma
- Dolgunluk ve şişkinlik hissi
- Ağızda acı bir tat ve hazımsızlık
Akut gastrit nedir belirtileri
Akut mide inflamasyon belirtilerinde mide ağrısı, bulantı, kusma geğirme, yanma ve ekşime, ateş, titreme ve ishal daha belirgindir.
Kronik gastrit nedir belirtileri
Kronik mide inflamasyon belirtilerinde ise mide ağrısı daha hafiftir, geğirme, şikinlik erken doyma iştahsızlık, bulantı ve ağızda acı bir tat daha belirgindir.
Gastrit nedenleri
- Aspirin ve iboprofen gibi aşırı ağrı kesici ilaçlar
- Helikobakter pilori mikrobu enfeksiyonu
- Yetersiz ve düzensiz beslenme alışkanlıkları
- Aşırı kahve, sigara ve alkol tüketimi
- Travma yaralanma, yanık ve bazı hastalıkların tetiklemesi
- Safra suyunun mideye geri kaçışı onikiparmak bağırsaktan
- Aşırı stres veya radyoterapi tedavisi almak
- Otoimmün hastalıklar immün sistem bozuklukları
Akut gastrit nedir tedavisi ne kadar sürer
Akut gastrit her yaş grubunda en çok görülen mide rahatsızlığıdır, belirtileri hemen ortaya çıkar. Yanlış beslenme kaynaklı ise, iki üç gün diyet ile rahatsızlık giderilir, sonrasında hastaya uygun diyet programı verilir.
Akut gastrit nedenleri
- Aşırı yemek yeme alışkanlığı
- Yanlış pişirilen yemekler
- Aşırı baharatlı ve acılı yiyecekler
- Aşırı kahve sigara ve alkol tüketimi
- Kimyasal uyarıcılar salisilat içeren ilaçlar
- Gıda zehirlenmeleri ve besin alerjileri (kabuklu deniz hayvanları)
- Viral enfeksiyonlar kızamık ve hepatit vb
- Bakteriyel enfeksiyonlar ve toksinler
Akut gastrit tedavisi
Tedavinin ilk aşaması vücuttaki sıvı ve elektrolik dengesini sağlanır, ağız yolu ile beslenme ve diyet tedavisi uygulanır. Mide asidini azaltan H boloker ve proton pompa inhibitörler ilaçlar verilir. Altta yatan nedenine göre tedavi aşamasına geçilir, gastrite neden faktörler ortadan kaldırılır, stres, enfeksiyon vb.
Kronik gastrit nedir tedavisi ne kadar sürer
Çoğu zaman hiç bir belirti görülmez, şişkinlik, bulantı kusma iştahsızlı ve ekşime kronik gastrite işaret edebilir. Doğru bir tedavi yöntemi ve beslenme ile kontrol altına alındığında iyi seyirli bir hastalıktır. Kronik gastrit tedavisi altta yatan nedenine göre 1-3 hafta veya 1-3 ay arsı sürebilir.
Kronik gastrit nedenleri
- Tedavi edilmemiş kronik gastrit
- Peptik ülser (oniki parmak bağırsağı)
- Helikobakter pilori mikrobu
- Non steroid antienflamatuar ilaçlar romatizma ilaçların kullanımı
- Otoimmün hastalıkalar tip 1 diabet, hipotiroidi, lupus, romait artrit
- Hipertrofik gastrit menetrier hastalığı mide zarında aşırı protein kaybı
- Aşırı kafein alkol ve sigara tüketimi
- Demir eksikliği anemisi ve vitamin B12 eksikliği
Kronik gastrit tedavisi
Doktorunuz helikobakteri mikrobuna karşı helikobakteri ilacı antibiyotik ve, mide asidini düşüren ilaçlar verir. Kronik gastritte mide suyu akışkanlığı oldukça düşüktür bu nedenle besinleri iyi çiğnemek mide suyu akışkanlığını arttırır. Demir eksikliği anemisine dışında kalan hastaların tedavi başarısı çok yüksektir.
Gastrit diyeti nedir nasıl yapılır
Gastrit bitkisel tedavi yöntemleri
Akut gastrit hastalarında diyet, mideyi tahriş eden besinler yasaktır, 2-3 gün meyve diyeti verilir. Sadece elma, armut, şeftali ananas kavun ve üzüm gibi sulu meyveler yenir. Doktor kişiye özel diyet verebilir, tahıllar, sebze ve meyveden teşekkül eden bir diyet programı ile başarılı sonuç alınır.
Akut ve kronik gastrit hastaları lor peyniri ve diğer taze peynir çeşitleri süt ürünleri serbesttir, ıspanak suyu (200 ml) ve havuç suyu (300 ml) birlikte tüketilmesi çok faydalıdır. Pirinç lapası mideyi rahatlatır mide asidini azaltır. Kudret narı gastrit ve ülsere karşı çok faydalı ve tedavi edicidir.
Düzenli ve dengeli beslenmeye dikkat edilir, yiyecek ve içeceklerin aşırı sıcak veya soğuk olmaması lazımdır. Alkol, sigara, kafein, gazlı içecekler katkı maddeli hazır ürünler, tatlı hamur işileri, turşu, baharat ve çeşniler yasaktır.
Mide ifrazını arttıran et balık fazla verilmez yağda kızartma gıdalar yasaktır. Aşırı tuzlu yemekler zararlıdır, haşlanmış et ufak parçalar halinde tüketilebilir. Tereyağ, zeytin yağ mide salgılarını azaltır, mısır unu, patates püresi ve karbonhidratlar serbesttir. Mide bulantısı veya ishal olursa sulu gıdalar azaltılır.
Doktor tavsiyesi ile sinir ve stresi azaltıcı bromlu ilaçlar, kalsiyum, karbonat, sodyum, birkarbonat ilaçları takviye olarak verilir. Yatmadan en z 2 saat evvel akşam yemeği yenmiş olmalı. Öğlen yemeklerden 1 saat önce bir bardak süt içmek iyidir. Haşlama et buğlama balık yenilebilir, yemekleri küçük lokmalar halinde yutmalıdır.
Mide gastrit ilaç isimleri
Famodin, lansor, gaviskon, metsil, reni, talcid, H bloker, proton pompa, magnezyum hidroksit, dihidroksi aleminyum karbonat ilaçlar. Magcar şurup, talcid şurup, astopal şurup, duovel tablet vb.
Gastrit tedavisinde kullanılan antibiyotikler
Helikobakter pilori mikrobu teşhis edilirse hastalara doktor 7-14 günlük antibiyotik iki antibiyotik tedavi başlatır. Metranidazol ve klaritromisin etken maddeli antibiyotikler verilir. Klasid 500 mg, Macrol 500-250 mg, Declarit 500 mg, Laricid 500 mg, Klamer 500 mg, Metranidazol 500 mg, Flagyl 500 mg, Nidazol 500 mg.